In cazul unui cutremur puternic, 75% dintre romani ar fi afectati

De T. Ex.
3Comentarii
In cazul unui cutremur puternic, 75% dintre romani ar fi afectati
© Tion: In cazul unui cutremur puternic, 75% dintre romani ar fi afectati.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat faptul că în cazul unui seism major în România, structurile inspectoratului responsabile de siguranța și ajutorarea populației nu ar face față situației. Probleme există atât la capitolele personal și echipament cât și în cazul infrastructurii.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne se dezbate în prezent proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025. Raportul înaintat de IGSU către MAI arată faptul că România prezintă risc de cutremur din cauza zonei seismice Vrancea.

„Riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică”, se notează în proiectul Strategiei.

De asemenea au ieșit la iveală și multe neajunsuri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care, în cazul unui cutremur de proporții care ar afecta trei sferturi din populația României, nu ar putea face față urmărilor dezastrului cu personalul, echipamentul și infrastructura existente la ora actuală, transmite Mediafax.

IGSU atenționează cu privite la „gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare”.

Probleme continuă cu lipsa unei pregătiri sau a posibilităților de pregătire adecvată pentru personalul responsabil de salvarea celor afectați în cazul unui cutremur de proporții. Mai mult, există neajunsuri și la capitolul infrastructură, 32 de clădiri în care îşi desfăşoară activitatea pompierii au risc seismic ridicat. Este nevoie de activități de informare și pregătire a populației.

Toate aceste aspecte sunt discutate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit proiectului Strategiei, pentru dezvoltarea IGSU se vor folosi bani de la Ministerul Afacerilor Interne, fonduri europene, credite externe garantate de Guvernul României, dar şi donaţii sau sponsorizări. Potrivit documentului, impactul bugetar pentru primii doi ani, 2016-2018, este de aproximativ 103 milioane de euro.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor