Impozitul de 2% va creste preturile

Preţurile de pe piaţa imobiliară ar putea creşte şi în 2006, dacă modificările Codului Fiscal vor fi aprobate – susţin analiştii din domeniu.

Finanţele doresc să renunţe la impozitarea câştigului şi să taxeze întreaga valoare a tranzacţiei imobiliare cu un procent de 2 la sută. Deşi această cotă are ţintă precisă – doreşte să lovească în speculatori, specialiştii pieţei susţin că experienţa anilor trecuţi ne arată că şi populaţia care nu este afectată de acest impozit este tentată să ceară bani în plus la vânzarea unei locuinţe sau a unui teren. Este un efect psihologic, spun analiştii.

Preţurile locuinţelor şi terenurilor au explodat în ultimii doi ani, chiar cu până la 300 la sută. Să nu credem, însă, că nu este loc şi de mai .. rău, spun analiştii imobiliari, după ce au analizat propunerile de modificare a Codului Fiscal. Ministerul de Finanţe intenţionează să perceapă un impozit de 2 la sută din întreaga valoare a tranzacţiei, începând cu 2006. De aproape o jumătate de an, impozitul perceput pentru tranzacţiile imobiliare este de 10 la sută din diferenţa între valoarea de vânzare şi cea de cumpărare, pentru persoanele fizice, şi de 16 la sută, pentru persoanele juridice.

ION RADU ZILIŞTEANU, analist imobiliar

,,Astfel de măsuri au efecte psihologice. Dacă se va aplica acest impozit de 2 la sută vânzătorii nu vor mări preţul cu 2 la sută ci cu 4 – 5 procente.”

ARTHUR SILVESTRI, analist imobiliar

”Preţurile cu siguranţă vor creşte datorită acestui adoaos fiscal, pentru că omul nu înţelege mecanismul ci pur şi simplu vrea sume nete.” Potrivit modificărilor propuse de Finanţe, însă, acest impozit se va plăti doar pentru acele imobile care sunt vândute mai devreme de 3 ani de la cumpărare.

”Acest gen de fiscalitate se adresează cu precădere speculatorilor, speculaţia care, în 2005, a devenit un sport naţional.”

Analiştii imobiliari nu se tem, însă, doar de scumpiri, în 2006. O altă carenţă a pieţei este instabilitatea fiscală. Lipsa de predictibilitate şi a unei legislaţii coerente şi durabile împiedică marile companii să-şi facă planuri de investiţii pe termen mediu şi lung. A cincea formă a proiectului de modificare a Codului Fiscal va fi prezentată, joi, în Şedinţa de Guvern, spre dezbatere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor