Import mare, export mic

Import mare, export mic
România a raportat în 2005 cel mai mare deficit comercial din ultimii ani: 7,7 miliarde de euro, în primele 11 luni. Numai la produsele agroalimentare diferenţa dintre exporturi şi importuri este de 1,2 miliarde de euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România a cumpărat din străinătate mărfuri în valoare de 1,8 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de 3 ori mai mici. Ele au totalizat puţin peste 600 de milioane de euro.

În topul importurilor româneşti de anul trecut se situează carnea de porc. Ţara noastră a cumpărat din străinătate peste 150 de mii de tone de carne, cu aproape 70% mai mult faţă de anul 2004.

Potrivit ministerului Agriculturii, majorarea importurilor de carne de porc a fost generată de creşterea consumului intern şi de incapacitatea crescătoriilor autohtone de porci de a produce pe măsura consumului.

Ţigaretele şi tutunul ocupă şi ele un loc fruntaş. Valoarea de import a acestora a crescut cu peste 16%, ajungând la 217 milioane de euro. România a importat şi carne de pasăre mai mult decât în 2004.

În primele 11 luni ale anului trecut, valoarea importurilor a crescut de la 116 milioane de euro la 152 de milioane. Mai mult de jumătate dintre importurile României au provenit din ţările Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte exporturile, animalele vii deţin 20% din valoarea totală. România mai exportă ulei de floarea soarelui, porumb, orz, grâu şi legume proaspete.

Ţările membre ale Uniunii Europene au fost principalele partenere ale ţării noastre în 2005. 65% din exporturile autohtone au mers spre aceste pieţe.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor