Impactul moţiunii de cenzură asupra pieţei de capital

Reactualizat la:
grafic
grafic
Deficitul de cont curent în creştere, reacţia generată de politicile fiscale şi salariale din sectorul public şi turbulenţele pieţelor financiare internaţionale sunt motive de îngrijorare pentru evoluţia economiei româneşti, a avertizat marţi şeful misiunii FMI, Albert Jaeger.

În schimb, problemele politice aflate în plină desfăşurare nu sunt considerate de acesta un element care să ameninţe în mod direct investitorii.
Anul 2007 se dovedeşte a fi un an bogat în evenimente politice. După suspendarea preşedintelui în prima parte a anului ne aflăm în faţa celui de-al doilea mare eveniment politic, din 2007, dar nu numai: alegerile anticipate.

Legăturile dintre economic şi politic sunt fără îndoială strânse, iar nevoia de siguranţă pentru mediul economic este clară. Creşterile semnificative ale pieţei de capital din Rusia, dupa ce Putin şi-a manifestat intenţia de a deveni premier, se constituie într-un exemplu elocvent. Poziţia lui Putin a fost interpretată ca un semnal de menţinere a stabilităţii interne care a determinat succesul economiei ruseşti din ultimii opt ani.

În cazul României, poate şi prin natura apartenenţei acesteia la Comunitatea Europeană, lucrurile par a sta altfel. Albert Jaeger, şeful misiunii FMI la Bucureşti, consideră că nu există un pericol direct dinspre politic, însă în mod evident instabilitatea politică nu este un element încurajator pentru investitori.

Cel mai bun barometru economic, evoluţia pieţei de capital, a trecut deja cu bine peste suspendarea preşedintelui, care a avut loc în luna aprilie. Astfel, dacă imediat dupa suspendare indicele BET al BVB a pierdut pe fond emoţional circa 1 procent, recuperarea a fost realizată imediat, deoarece pe 7 mai BET-ul era cu aproape 4% peste nivelul înregistrat înainte de suspendare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !