Imagini de pe Marte

Reactualizat la:
Marte
Marte
MARTE – Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter, care a început de curând să Planeta Marte, a îndeplinit deja o sarcină mult mai grea decât găsirea un ac într-un car cu fân.

Despre ce e vorba?

Nava Mars Reconnaissance Orbiter a descoperit deja urme de viaţă pe planeta Marte. Nu este vorba despre forme de viaţă locale, ci despre descoperirea resturilor mai multor misiuni spaţiale trimise îm decursul anilor pe planeta vecină.

Nava, care este echipată cu un sistem de filmare şi fotografiere de ultimă generaţie, trimite spre Pământ imagini cu o rezoluţie deosebit de mare. Specialiştii care le analizează au putut astfel să identifice pe suprafaţa marţiană resturile sondelor spaţiale Viking, primele care au ajuns aici, în anul 1976.

Dar imaginile au evidenţiat şi paraşutele utilizate la coborârea sondelor spaţiale pe Marte, precum şi capsulele de protecţie ale acestora.

Cât de mare e însă rezoluţia acestor imagini?

Cercetătorii au comparat imaginile în care apărea sonda Viking 2 cu mai vechile fotografii făcute chiar de Viking după ce a ajuns pe Marte. Din analiza fotografiilor, a rezultat că imaginile pe care le trimite nava Mars Reconnaissance Orbiter pun în evidenţă roci mai mici de un metru.

Cu ajutorul acestor imagini au fost detectate şi vehiculele care au analizat suprafaţa planetei Marte, Spirit şi Opportunity. Recentele descoperiri vor fi extrem de utile pentru o serie de noi misiuni ştiinţifice.

Astfel, analiza detaliată a imaginilor care reprezintă paraşutele mai vechilor sonde spaţiale va permite estimarea rate de acumulare a prafului pe suprafaţa marţiană, ceea ce va da noi informaţii cu privire la fenomenele meteorologice de pe planeta vecină.

Imaginile au însă şi alt rol. Cu ajutorul acestora vor fi studiate în detaliu zonele pe care vor coborî viitoarele misiuni marţiene. Vor putea fi evitate astfel de acum înainte zonele cu relief stâncos şi accidentat. Misiunea Phoenix, planificată a avea loc anul viitor, va fi prima care va beneficia de aceste studii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor