Imaginea Justiţiei este mai rea decât în realitate

Imaginea Justiţiei este mai rea decât în realitate
Transparency International România a prezentat, marţi, raportul parţial al Centrului de Resurse Anticorupţie în Justiţie.

Raportul a fost realizat în perioada ianuarie – iunie 2006 şi a urmărit în special modul în care cetăţenii văd Justiţia.

Transparency International a ajuns la concluzia că imaginea Justiţiei şi a tuturor magistraţilor este mult mai rea decât realitatea. Conform raportului, neîncrederea cetăţenilor în sistemul judiciar este determinată, de cele mai multe ori, de greutatea cu care se soluţionează cererile de judecată, indiferent dacă acestea sunt circumscrise dreptului civil, penal, comercial sau administrativ.

Sistemul judiciar românesc este considerat de cetăţeni ca fiind unul “încet”, instanţele având tendinţa să tergiverseze procesele. Lipsa de transparenţă este un alt semn de întrebare care planează asupra sistemului judiciar. De exemplu, au existat situaţii în care o persoană adresând o cerere judecătorului a fost obligat să fie reprezentat de avocat.

Astfel, chiar dacă dreptul de a fi asistat de către un avocat este doar o posibilitate la care pot opta cetăţenii în materie civilă, unii judecători le impun cetăţenilor să îşi susţină cauza prin intermediul avocaţilor, neavând, astfel, dreptul de a se exprima direct în faţa instanţei.

În unele cazuri, oamenii s-au plâns Centrului de Resurse Anticorupţie din Justiţie că judecătorii sau personalul auxiliar din instanţe refuză să stea de vorbă, să dea informaţii sau să primiească cereri. În ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar, Transparency International a observat o problemă deosebită în ceea ce priveşte supraîncărcarea magistraţilor cu dosare, în principal din cauza numărul redus de judecători în procurori. Acest lucru ar avea ca prezumtiv efect scăderea capacităţii de analiză a cauzelor de pe rolul Parchetelor şi instanţelor.

Sursa: Amos News 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor