Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist

De Dariana Bratu
10Comentarii
Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist
© Tion: Ieri aparati un dictator, astazi cereti drepturi de autor. Protest la lansarea de carte a unui fost securist
Iulian Vlad, ultimul șef al Securității până la evenimentele din 1989, și șeful cabinetului său din acea perioadă, Aurel Rogojan, s-au aflat miercuri, la Timișoara. Motivul: lansarea unui volum semnat de Rogojan. Vizita celor doi în urbea de pe Bega, locul de unde a izbucnit Revoluția din 1989, nu a fost văzute cu ochi buni, iar lansarea de carte a fost transformată într-un protest cu zeci de persoane.

Cartea lui Aurel Rogojan, „Factorul Intern – România în spirala conspirațiilor” a fost lansată la Timișoara, miercuri, 5 octombrie. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române – Filiala Timișoara, avându-l drept moderator pe prof. dr. Ștefan Buzărnescu și pe generalul Iulian Vlad, drept invitat special.

Atât autorul, cât și invitatul special al acțiunii sunt cunoscuți pentru pozițiile de vârf pe care le-au ocupat în cadrul Securității, până la căderea regimului comunist, în 1989.

Prezența lor la Timișoara a stârnit nemulțumire, iar printre cei care au condamnat gestul celor doi de a veni în orașul de pe Bega se numără Flavius Boncea, fost consilier local.

„Sunt turbat de revoltă și de nervi la aflarea veștii că miercuri, 5 octombrie, la ora 12.00, în Aula Academiei Române (filiala Timișoara) – niște securiști vor lansa o carte despre Revoluție. Este vorba de Iulian Vlad, ultimul șef al Securității de până în decembrie 1989, și de Aurel Rogojan, cel care i-a fost șef de cabinet. Nu mă interesează ce are de spus criminalul acesta. Orice ar avea de dezvăluit, un semn de bun simț din partea lui ar fi fost să nu vină la Timișoara”, a scris Flavius Boncea pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, fostul ales local i-a îndemnat pe cei revoltați de situație să ia măsuri.

„Două chestii vă rog: 1. Scrieți-i președintelui filialei Timișoara a Academiei, Ioan Păun Otiman (ipotiman@acad-tim.tm.edu.ro) ce credeți despre faptul că a pus la dispoziție Aula Academiei celor doi securiști. 2. Cine vine cu mine să le spunem niște chestii de dulce nesimțiților ăstora? Revoluționari, Druckerie, societate civilă, se-aude?”, se mai arată în mesajul postat de Boncea.

El a publicat și scrisoarea pe care a trimis-o către Ioan Păun Otiman:

„Stimate domnule președinte al Filialei Timișoara a Academiei Române, Ioan Păun Otiman, Am aflat cu surprindere și revoltă faptul că ați pus la dispoziție Aula Academiei Române – Filiala Timișoara pentru o lansare de carte despre Revoluția din Decembrie 1989. În principiu nu ar fi nici o problemă; însă cartea de care vorbim este scrisă de fostul șef al Securității de până în decembrie 1989, Iulian Vlad, și de cel care i-a fost șef de cabinet, Aurel Rogojan. Să puneți la dispoziție Aula Academiei din Timișoara pentru o lansare de carte despre Revoluție a acestor personaje este o impietate la adresa memoriei celor care s-au jertfit aici în decembrie 1989. Întrucât vă cunosc ca pe un om de onoare, nu pot să îmi explic acest gest din partea domniei voastre decât ca pe o scăpare regretabilă. O scăpare ce, totuși, impune din partea dumneavoastră luarea de măsuri în vederea anulării evenimentului de mâine și scuze publice față de Timișoara și de timișoreni”.

În ceea ce privește boicotarea lansării de carte, evenimentul de la Aula Academiei Române a fost „vizitat” de aproximativ 30 de protestatari. Însă, cei care au vrut să intre în sală au fost legitimați de jandarmi.

La protest au participat revoluționari, suporteri ai echipei Poli și reprezentați ai societății civile. Aceștia au avut la ei mai multe pancarte pe care apăreau mesaje precum: „Ieri apărați un dictator/ Astăzi cereți drepturi de autor”.

De asemenea, la fața locului a fost adus și un banner de dimensiuni mari pe care scria: „Frații și părinții noștri zac acum morți/ În timp ce criminalii își lansează cărți”10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor