Ieftinirea painii e inca putin simtita de timisoreni

De M. Hoster
9Comentarii
Ieftinirea painii e inca putin simtita de timisoreni
Ieftinirea painii e inca putin simtita de timisoreni
Teoretic, de la 1 septembrie pâinea ar fi trebuit să fie mai ieftină. Practic, fiecare producător alege ce preţ să pună la raft. Majoritatea oamenilor nici măcar nu au simțit o diferenţă la preţ, suma alocată pentru acest produs alimentar de bază fiind atât de mic, încât nu se observă într-un coş cu bunuri.

Nu există familie să nu cumpere cel puţin o pâine la câteva zile. Deci, teoretic, o schimbare de preţ datorată scăderii TVA practicate, la 9%, ar fi trebuit să se vadă. Practic, cum preţul e destul de mic pentru a nu se remarca majoritatea clienţilor nici nu au remarcat dacă apare o scădere sau nu.

„S-a ieftinit pâinea? Nu mi-am dat seama. Sincer, vă spun că nici ieri nu ştiam cât costă. La 2 sau 3 lei cât costă o pâine nu îţi dai seama, coşul e plin cu de toate, te uiţi mai repede să fie ofertă la carne sau la mezeluri unde fiecare reducere se simte. Eu cred că pentru a se simţi o asemenea măsură ar fi nevoie de o scădere a toate produsele de bază, la ulei, la zahăr sau la făină”, ne spunea Andreea, o tânără aflată într-un supermarket timişorean.

Unii aleg să-şi prepare pâinea acasă. „Maşinile” de pâine sunt destul de accesibile, oferă pâine proaspătă când ai nevoie şi e făcută atât de crocantă cât îţi propui. „Habar nu am ce se întâmplă cu pâinea. Cu 300 de lei mi-am cumpărat o maşină din aia şi face pâine ca la Cuptorul de Aur, la brutăria din Iosefin înainte de 1989. E mai bună. E redus şi la făină? Nu ştiam, eu primesc făina de la sat, măcar acolo ştiu că e făină şi nu are altceva în pungă”, ne spunea Adrian Pelea.

În concluzie, mult discutata măsură mai că nu se simte în rândul beneficiarilor.

Guvernul a ales să introducă TVA redus pentru a mai scădea din evaziunea fiscală din domeniu. Cât de mult va avea efect… rămâne de văzut.

Cert este că decizia a dat o grămadă de lucru brutarilor şi comercianţilor. Aceştia s-au văzut în situaţia de a face stocul de materiale şi produse, pentru a se aplica noua valoare a TVA.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara a anunţat că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543/28.08.2013, a fost publicat Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 1436/26.08.2013 şi Ordinul ministrului Agriculturii nr. 852/26.08.2013 care prevede reducerea cotei de TVA la 9% pentru pâine şi specialităţi de panificaţie, iar în Monitorul Oficial nr. 490/ 02.08.2013 a fost publicată O.G. nr. 16/30 07.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2013 privind Codul Fiscal.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică începând cu 1 septembrie, pentru livrarea următoarelor bunuri: toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071; făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061; triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, şi secară.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor