Şi Spania ne restrânge dreptul la muncă

Şi Spania ne restrânge dreptul la muncă
MADRID – Ministrul de externe al Spaniei, Miguel Angel Moratinos, a spus că Spania va institui un moratoriu de doi ani asupra liberei circulaţii a bulgarilor şi românilor, după aderarea ţărilor lor la Uniunea Europeană, în ianuarie anul viitor.

Acest anunţ vine la scurt timp după ce guvernul britanic a decis să instituie restricţii privind accesul românilor şi bulgarilor la piaţa muncii din Marea Britanie.

La fel ca şi guvernul britanic, Spania urmează să restrângă dreptul la muncă al românilor şi bulgarilor după aderare, dar spre deosebire de iniţativa britanică, anunţul făcut de ministrul Moratinos nu reprezintă o schimbare de politică. 

Domnul Moratinos spune că Spania va menţine aceeaşi abordare adoptată la ultimul val de extindere a Uniunii Europene, în 2004. Va exista aşadar, mai spune ministrul, o perioadă de tranziţie de doi ani.

Se aşteaptă ca detaliile să fie anunţate înaintea unei reuniuni pe care şefii de stat din ţările UE o au programată în luna decembrie. Ministrul de externe al Spaniei spune că în baza acordurilor bilaterale, pentru românii care doresc să muncească în Spania, condiţiile sunt deja foarte favorabile.

Decizia de acum va provoca însă dezamăgire – după cum spune corespondentul BBC la Madrid – în rândurile numeroasei comunităţi româneşti din Spania. Circa 200.000 de români trăiesc în această ţară cu permis legal de muncă.

Estimările neoficiale sugerează însă că numărul celor aflaţi ilegal, şi muncind în construcţii sau în sectorul serviciilor, ar putea fi de încă 600.000. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti, Miguel Fonda, spune că iniţiativele de limitare a drepturilor românilor şi bulgarilor sunt profund nedrepte.

Domnul Fonda mai spune că este o contradicţie ca Europa să pledeze în favoarea pieţelor libere şi să restrângă în acelaşi timp libera circulaţie a lucrătorilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor