Şi bunicii emigrează în Spania!

Reactualizat la:
Şi bunicii emigrează în Spania!
Naşterea copiilor români pe teritoriul Spaniei a creat un nou tip de emigranţi – bunicii. Aceştia nu vin pentru a lucra, ci pentru a avea grijă de nepoţii lor. Puţini dintre ei sunt luaţi în evidenţă de autorităţile spaniole.

Familiile de români se hotărăsc să aibă copii doar după ce au obţinut o oarecare stabilitate: o locuinţă şi un venit sigur. Naşterea unui copil poate însemna pentru mamă renunţarea la muncă, cel puţin pentru o perioadă.

Concediul de maternitate permis în Spania este de numai patru luni de la naştere. După această perioadă, părinţii pot apela la serviciile unei grădiniţe, care costă între 250 şi 300 de euro lunar. O soluţie mai ieftină şi de mai mare încredere este unul dintre bunici.

Mariana Solomon (60 de ani), din Fieni, judeţul Dâmboviţa, a venit pentru prima dată în Castellon în urmă cu doi ani şi jumătate, după naşterea nepoţelului său, Sebastian.

“Fata şi ginerele meu munceau, aşa că am fost nevoită să vin şi să am grijă de Sebi, pentru ca părinţii lui să-şi poată păstra locurile de muncă. Însă, pe atunci, neavând permis de rezidenţă, trebuia să mă întorc în România la fiecare trei luni. O dată cu intrarea României în UE, nu am mai fost nevoită să fac naveta România-Spania, putând să rămân alături de cei dragi”.

Acum, Sebastian merge la grădiniţă. “În fiecare zi, îmi povesteşte ce a mai învăţat şi ce prieteni şi-a mai făcut. Dar sunt puţin dezamăgită deoarece, pe zi ce trece, Sebi vorbeşte tot mai mult în spaniolă şi foarte puţin în limba română”.

Marcu Moţiu (65 de ani), din Sebiş, judeţul Arad, a venit prima dată în oraşul Almazora acum un an şi şase luni, după naşterea nepoatei sale, Alicia Ioana. “Când ne-au dat vestea cea mare, am simţit o bucurie pe care nu o mai trăisem niciodată”.

Nerăbdarea de a-şi cunoaşte nepoţica şi de a-şi ajuta băiatul l-au determinat să-şi planifice viaţa după necesităţile acestora: “Chiar la două zile după ce s-a născut fetiţa, a venit soţia mea, care a stat aici două luni, după care a venit rândul meu şi am rămas următoarele patru luni”.

Soţii Moţiu au rămas în Spania, pe rând, câte trei luni fiecare. “Acum soţia nu va mai veni să mă înlocuiască, deoarece “a venit barza” şi în România. Fata noastră a adus pe lume un băieţel şi vrem să le oferim şi lor acelaşi ajutor. Sperăm că, la vară, soţia va reveni în Spania, pentru că îi e foarte dor de Alicia”, mărturiseşte emoţionat Marcu.

SURSA: www.click.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor