Şi-au început munca!

Reactualizat la:
Maior şi Săftoiu
Maior şi Săftoiu
Preşedintele Traian Băsescu a participat la ceremoniile de învestire în funcţia de şef al SRI a lui George Maior şi de şef al SIE a lui Claudiu Săftoiu.

Prima oprire a preşedintelui Traian Băsescu a fost la SRI, serviciu căruia i-a trasat deja o sarcină: să predea Colegiului pentru Studierea Arhivelor Fostei Securităţi ultimele dosare până la 31 decembrie.

SRI a dat deja peste un milion de dosare şi a desecretizat la cererea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării mai multe categorii de dosare secrete, între care cele ale politicienilor.

Tot la SRI şeful statului a vorbit şi despre importanţa reformării serviciului, prilej cu care Traian Băsescu a anunţat că scoaterea la pensie a foştilor ofiţeri de securitate continuă: “O informaţie neverificată încă 100% dar pe care vă rog să o luaţi ca o informaţie care poate fi confirmată în zilele următoare: astăzi, în Serviciul Român de Informaţii nu mai există nici un fost ofiţer al direcţiei I, şi mai există un singur ofiţer al direcţei a VI-a, care probabil va face cerere de trecere în rezervă în zilele următoare. A fost un efort, nu jucărie, dar serviciul a putut să o facă”, a declarat şeful statului.

Direcţia I era cea de informaţii externe şi se ocupa de lichidarea la propriu şi la figurat a disidenţilor români din exil. Direcţia a VI-a penală era cunoscută drept una dintre cele mai dure. În total cele două aveau peste 180 de angajaţi din care peste 130 de ofiţeri. 

Prima a fost condusă o vreme de generalul Nicolae Pleşiţă, care a fost recent acuzat de CNSAS că ar fi făcut poliţie politică. Pe lângă aceste direcţii, fosta securitate mai avea încă alte câteva zeci de direcţii cu peste 15 mii de angajaţi.

La SRI s-a discutat şi despre legile privind siguranţa naţională şi serviciile de informaţii, aflate încă la parlament. Fostul şef SRI, Radu Timofte, unul dintre cei care au propus pachetul de legi a cerut sprijin prezidenţial pentru adoptarea lor.

Un apel similar a venit şi de la noul şef al SRI, fostul senator PSD George Cristian Maior, care şi-a reînnoit şi azi promisiunea de neutralitate politică în noua sa calitate: “Constituţia, ideea de interes naţional, înţelegerea securităţii naţionale şi a obiectivelor româniei în această lume schimbată în care a intrat, lumea europeană şi euroatlantică, sunt aspecte majore care îmi vor defini cu siguranţă mandatul”.

“Cred cu tărie în necesitatea unei schimbări într-adevăr de legislaţie. Din acest punct de vedere mă bucură că în activitatea mea parlamentară am depus anumite eforturi în acest sens”, a mai spus George Maior.

Preşedintele a fost prezent şi la învestirea noului şef SIE

În fine, la Serviciul de Informaţii Externe, preşedintele Traian Băsescu a vorbit de “noua garnitură”, tânără, care va continua modernizarea serviciilor, conform standardelor Uniunii Europene şi NATO. De asemenea, şeful statului a cerut şi SIE predarea dosarelor fostei securităţi.

La rândul său, noul şef al SIE, fostul consilier prezidenţial Claudiu Săftoiu a promis neutralitate politică şi a spus că prioritatea sa va fi întărirea relaţiilor cu alte servicii occidentale: ”Vă asigur că SIE va dobândi legitimitate şi eficienţă şi va fi capabil să reprezinte România cu succes în operaţiuni importane, alături de serviciile aliate”.

“Voi fi un garant al constituţiei româniei, al respectării legilor. Voi respecta strategia de securitate naţională şi voi avea întotdeauna în minte că libertatea şi protejarea oamenilor trebuie să rămână o constantă a activităţii mele şi a colegilor mei de acum înainte”, a mai declarat noul şef al SIE.

Numirea celor doi directori ai SRI şi SIE pune capăt crizei care a urmat demisiei lui Radu Timofte şi a luiGheorghe Fulga, ca urmare a scandalului legat de fuga din ţară a omului de afaceri Omar Hayssam, anchetat sub acuzaţia de terorism.

Între timp cele două servicii au fost conduse de adjuncţi şi preşedintele avertiza că nu va face noi numiri înainte de aprobarea în parlament a legilor privind siguranţa naţională.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor