Hillary Clinton a promis că se va strădui să desfiinţeze vizele pentru români

Hillary Clinton a promis că se va strădui să desfiinţeze vizele pentru români
Candidatul democrat la nominalizarea pentru cursa prezidenţială, senatoarea Hillary Clinton, a promis că se va strădui să desfiinţeze vizele pentru românii, bulgarii şi polonezii care călătoresc în SUA, dacă va deveni preşedinte.

‘Sprijin eforturile care le vor permite cetăţenilor anumitor ţări, nu toate, aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est, să vină în SUA fără viză. Nu trebuie să ne oprim însă aici. E timpul să lărgim parteneriatul – prin standarde mai puternice de securitate a călătoriei, de control al paşapoartelor şi prin lipsa vizelor – cooptând ţările natale ale americanilor de origine poloneză, română şi bulgară’, se poate citi în declaraţia senatoarei Clinton, dată publicităţii sâmbătă.

‘Aceste ţări sunt aliaţi puternici ai Statelor Unite. Ca preşedinte, voi colabora strâns cu ele în scopul întăririi securităţii ţării noastre şi pentru a le ajuta să obţină acelaşi statut ca alte ţări membre ale Uniunii Europene’, a scris Clinton.

Introducerea unei ţări în programul circulaţiei fără viză depinde în SUA de decizia Congresului. În baza unei hotărâri de anul trecut a fost anunţată desfiinţarea vizelor pentru cetăţenii ţărilor în care procentul persoanelor respinse de consulatele americane nu depăşeşte 10%.

Este o barieră mai scăzută decât înaintea adoptării hotărârii, când ea ajungea la 30%, dar rămâne în continuare de netrecut pentru polonezi. Anul trecut, în Polonia au fost respinse cererile de viză a peste 20% din cetăţeni; în anii din urmă, acest indice se ridica în Polonia la peste 30%.

Sub bariera de 10% au coborât câteva ţări din Europa Est-Centrală, cum ar fi Cehia şi Estonia, cărora li se va anula în curând obligaţia de viză.

Senatoarea Clinton se luptă puternic pentru nominalizarea din partea democraţilor cu senatorul de Illinois, Barack Obama. Învingătorul poate fi decis de alegerile primare de marţi din Texas, Ohio, Rhode Island şi Vermont. Favoritul cursei – aşa cum rezultă din sondaje – este deocamdată Obama.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !