Herta Müller: Am început să scriu când nu am mai putut denunţa prin viu grai ororile ceauşiste

13Comentarii
Herta Müller: Am început să scriu când nu am mai putut denunţa prin viu grai ororile ceauşiste
Laureata premiului Nobel pentru literatură în 2009, Herta Müller, a spus, în discursul ţinut luni la Academia Suedeză, că a început să scrie atunci când nu mai era posibil să folosească viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din România sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

În discursul său public legat de munca pentru care a fost recompensată cu prestigioasa distincţie, Müller a subliniat că a fost persecutată după ce a refuzat să devină informator şi a adus un omagiu celor care trăiesc sub regimurile totalitare de astăzi.  “Mi-aş dori să pot rosti o frază pentru toţi cei privaţi de demnitate, în fiecare zi, din cauza dictaturilor”, a declarat scriitoarea, amintindu-şi, de asemenea, cum autorităţile de pe vremea lui Ceauşescu au ameninţat-o că o vor ucide dacă refuză să fie informator pentru regim.

“Mi-am spus…dacă semnez asta, nu voi putea trăi în pace cu mine şi va trebui să o fac singură”, a spus Müller, referindu-se la sinucidere. Cu acelaşi prilej, scriitoarea şi-a amintit cum a dezvoltat o “foame de cuvinte”. “Nimic în afara vârtejului de cuvinte nu îmi putea exprima starea. Reacţionam la frica de moarte cu o sete de viaţă”, spune Müller.

Regele Carl al XVI-lea îi va înmâna scriitoarei premiul pentru literatură, joi, la Stockholm. Preşedintele Barack Obama, laureatul premiului Nobel pentru Pace, va călători la Oslo unde îi va fi înmânat premiul, într-o ceremonie separată. Nobelul pentru Pace este singurul premiu care va fi înmânat în capitala Norvegiei.

Pe 8 octombrie, Academia Suediei a anunţat că scriitoarea germană de origine română Herta Müller este laureata premiului Nobel pentru literatură 2009. Aceasta a fost recompensată pentru onestitatea prozei în care descrie un peisaj al dezrădăcinării. Herta Müller este al treilea laureat al premiului Nobel de origine română, după savantul George Emil Palade şi militantul anti-nazist Elie Wiesel. Toţi trei au fost propuşi pentru Nobel de statele adoptive în care şi-au exprimat crezul profesional. Premiul în bani, acordat de Academia Suedeză pentru fiecare categorie Nobel, are o valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro).

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În anul 1987, autoarea a emigrat în Germania şi s-a stabilit la Berlin. Scriitoarea este laureată a numeroase premii internaţionale: Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi cel internaţional – “IMPAC Dublin” Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost  nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.

Sursa: NewsIn

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor