Hemofilicii, trataţi doar în Banat

Hemofilicii, trataţi doar în Banat
TIMIŞOARA – Ne ajută străinii să ne tratăm bolnavii de hemofilie. Printr-un program naţional, pentru tratamentul acestor suferinzi, statul român alocă ceva mai mult decât un se cheltuie pentru o intervenţie chirurgicală şi 14 zile de internare pentru un singur pacient.

În România există 1.500 de bolnavi de hemofilie care, atunci când au probleme ortopedice, vin la Timişoara pentru a se trata. Aici este singurul Compartiment de chirurgie a hemofilicilor, iar problemele articulare sunt foarte des întâlnite la aceşti bolnavi. Acest compartiment este condus de prof. dr. Dan Poenaru, este singurul din ţară şi a fost înfiinţat în urmă cu exact cinci ani. Două săptămâni de spitalizare în urma intervenţiei chirurgicale costă 50.000 de lei, iar statul român decontează anual 38.417 de lei, pentru tratamentul tuturor bolnavilor. La Timişoara au fost operaţi în medie 50 de bolnavi în fiecare an. Sumele necesare pentru intervenţii şi tratament vin din partea unor ONG-uri din Austria, Germania şi SUA cu care colaborează prof. dr. Margit Şerban şi prof. dr. Dan Poenaru.

Cei mai mulţi copii care ajung aici sunt din Moldova, din familii sărmane. Ei sunt operaţi gratuit, iar apoi fac tratament şi recuparare la Buziaş, la Centrul MedicalClinic de Evaluare şi Recuperare Cristian Şerban, tot gratuit. Unul din 10.000 de bărbaţi suferă de această boală, iar femeile doar transmit boala.

Sanda Lupean
sanda.lupean@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !