Hacker din Timisoara a spart serverele americane

De D.B.
Reactualizat la:
Hacker din Timisoara a spart serverele americane
Un hacker de 20 de ani a fost ridicat, marți dimineața, din Timișoara și urmează să fie audiat la București de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind suspectat pentru atacarea serverelor Armatei Statelor Unite ale Americii, ale National Aeronautics and Space Administration (NASA) şi ale Pentagonului.

Timișoreanul, cunoscut ca TinKode, este acuzat că a accesat fără drept mai multe servere care aparțin armatei americane, de unde a copiat ilegal mai multe date confidențiale. Aceste date le-a făcut publice, postându-le pe un blog și un pe un site.

Timișoreanul a reușit să spargă serverele americane prin atacuri informatice care blochează temporal serverele. TinKode a conceput un program care realizează aceste atacuri informatice, pe care a încercat să îl vândă pe internet, postând pe blog-ul său un filmuleț în care a surptins atacurile informatice asupra site-ului oficial al administraţiei americane.

Tânărul este acuzat de săvârșirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, prin încălcarea măsurilor de securitate şi în scopul obţinerii de date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi perturbarea gravă a funcţionării unui sistem informatic.

În continuarea cercetărilor, procurorii DIICOT colaborează cu autoritățile judiciare americane, respectiv FBI și reprezentanții NASA.

UPDATE: Hackerul TinKode este cunoscut în comunitatea internauţilor după ce a reuşit să spargă serverele unor instituţii şi companii de renume, precum Agenţia Spaţială Europeană, Ministerul Apărării din Marea Britanie, Youtube sau Google. Informaţiile pe care le obţinea de pe aceste servere erau apoi postate pe blogul său.

Pe numele său real Remus Manole C., tânărul se înscrisese în toamnă la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi s-a făcut remarcat doar prin… absenţe. Profesorii lui spun că studentul a trecut pe la facultate doar în primele două săptămâni, iar apoi a avut numai absenţe. „Se pare că îl interesau alte lucruri”, ne-a declarat decanul facultăţii, Viorel Negru.

TinKode a fost şi la un examen, pe care însă l-a picat cu nota 4. Dacă ar fi continuat în acest mod, cel mai probabil la finalul semestrului doi ar fi fost exmatriculat, mai spun reprezentanţii UVT.

UPDATE 2: TinKode este o enigmă, chiar şi pentru profesorii şi colegii lui. Un tânăr care nu a frecventat cursurile facultăţii la care fusese admis şi prin urmare nu era cunoscut foarte bine de colegi, însă extrem de inteligent, deoarece reuşise să se autoperfecţioneze într-un domeniu care se predă abia în anii II şi III: securitatea reţelelor informatice.

„Am rămas surprinşi când am aflat despre ce este vorba. Este un student care nu a frecventat cursurile decât la începutul anului universitar, după care nu a mai venit la şcoală. Nu stă la cămin, deci foarte puţini dintre colegi îl cunosc. Din cele trei examene pe care le-a avut până acum, doar la unul singur a fost, la care a luat nota 4”, ne-a declarat conf. Dr. Viorica Iordan, directorul Departamentului de informatică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică.

Ea a precizat că dacă acuzaţiile procurorilor DIICOT se adeveresc, tânărul avea cunoştinţe avansate de securitate a reţelelor, un domeniu care nu se predă în primul an de studiu. „În anul I avem cursuri fundamentale, de bazele informaticii, de programare, de matematică, nu erau cursuri de reţele sau de securitatea reţelelor informatice. Acestea sunt cursuri specializate, care se fac în anul II sau III de studiu”, a mai spus Viorica Iordan.

Cadrul didactic universitar a ţinut să menţioneze că la începutul fiecărui an studenţii la această facultate trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă responsabilitatea asupra site-urilor pe care le accesează, atât în cadrul laboratoarelor, cât şi din camerele de cămin.

Profesorul de algebră al tânărului hacker, Mihai Chiş, a afirmat, la rândul lui, că aceste cunoştinţe nu le putea obţine în facultate.

„Lucrurile astea nu le înveţi neapărat din facultate, le-a învăţat probabil din alte surse. Probabil că în această direcţie (abilităţile lui informatice – n.r.) sunt foarte bune”, a spus Chiş.

Nici colegii lui de an nu îl cunoşteau foarte bine pe TinKode. În opinia lor, dacă tânărul avea o pasiune pentru hacking nu ar mai fi avut timp şi pentru şcoală.

„Este coleg cu mine în anul I, nu îl cunosc pe acest băiat deoarece nu a venit la școală și nu l-am văzut niciodată. Dacă se ocupă cu astfel de lucruri nu mai are timp și pentru școală. Anumiți oameni sunt pasionați de lucrurile acestea și el a dedicat foarte mult timp pentru aceasta. Eu personal consider că nu e bine ceea ce a făcut și că nu astfel trebuie să ne folosim cunoștințele noastre. La școală nu ne învață asemenea lucruri, probabil că în timpul lui liber a studiat singur. Dacă tot nu a venit la școală a avut timp să învețe lucrurile astea”, ne-a declarat unul dintre colegii lui TinKode, George Mărcuş.

UPDATE 3: Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti salută arestarea hackerului timişorean

Ambasada SUA la Bucureşti salută capturarea hackerului TinKode de către autorităţile române şi susţine că  aceasta este o dovadă a cooperării între instituţiile române. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi seara, de Ambasada SUA la Bucureşti, capturarea hackerului român TinKode, pe numele său real Răzvan Manole Cernăianu, a fost posibilă datorită cooperării dintre procurorii DIICOT şi NASA, Divizia de Criminalitate Informatică, FBI şi Divizia de Investigaţii Criminale a Armatei SUA.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor