Guvernul nu va verifica cheltuielile pentru Summitul NATO

Guvernul nu va verifica cheltuielile pentru Summitul NATO
Guvernul va comunica abia în a doua jumătate a lunii mai decontul exact al Summitului NATO organizat la Bucureşti în zilele de 2-4 aprilie.

Nu se va face o verificare a cheltuirii banilor, în pofida semnalelor din presă (sau poate tocmai datorită lor), care au devoalat contractele grase semnate de instituţii publice fără organizarea de licitaţii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cheltuit 10,63 de milioane de lei, puţin peste jumătate din suma care i-a fost alocată de Guvern pentru eveniment. Cea mai mare parte a sumei (10,47 milioane) s-a dat pentru: închirieri auto, cheltuieli pavoazare, închiriere sală recepţie, spectacol muzică clasică, spectacol folclor, pliante, expoziţie creaţie populară.Guvernul a alocat organizării evenimentului un buget total de 92,3 milioane lei, MAE fiind a doua instituţie beneficiară, în ordinea sumelor primite, după Camera Deputaţilor. Sume de 8,5-9,2 milioane au primit şi Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), respectiv Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Ziarul Gândul a informat că SPP, STS şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) au achiziţionat, fără licitaţie, aparatură de supraveghere radio de la două firme de apartament. Aparatele au fost cumpărate prin „negociere” directă, invocandu-se „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. Or, în mod clar, nu putea fi invocat acest argument, de vreme ce organizarea Summitului era cunoscută de doi ani… Cele trei servicii de informaţii ar fi putut include contractele de achiziţie în categoria informaţiilor secrete de stat, dacă derularea contractului necesita impunerea unor măsuri speciale de siguranţă pentru protejarea intereselor naţionale. Evident, însă, nu a fost cazul.

Marius Gogescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, ne-a declarat că „invocarea unei situaţii de urgenţă în vederea aplicării procedurii de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, în cazul achiziţiilor efectuate cu ocazia Summitului NATO, se află în responsabilitatea exclusivă a autorităţilor contractante, fiind aplicabilă numai în cazul în care situaţia de urgenţă este determinată de evenimente imprevizibile”.

Sursă: Gândul0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor