Guvernul îşi propune să majoreze gradul de ocupare a forţei de muncă la 65% în 2013

Guvernul îşi propune să majoreze gradul de ocupare a forţei de muncă la 65% în 2013
Noul executiv al lui Emil Boc, desemnat săptămâna aceasta pentru un nou mandat, şi-a propus în programul de guvernare să majoreze gradul de ocupare a populaţiei active din România la cel puţin 65% până în 2013, nivel care rămâne sub nivelul fixat prin Strategia de la Lisabona.

În trimestrul al doilea din 2009, gradul de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) din România era de 59,2%, la mare distanţă de ţinta de 70% stabilită pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona.

Populaţia activă din România era, în trimestrul al doilea de 10,008 milioane persoane, în creştere de la 9,7 milioane în trimestrul anterior, din care 627.000 de români erau înregistraţi ca şomeri, potrivit criteriilor BIM.

De asemenea, programul de guvernare prevede “creşterea participării la formarea profesională la minimum 7% din populaţia în vârstă de muncă între 25-64 de ani” şi “absorbţia eficientă a resurselor financiare europene destinate dezvoltării resurselor umane, astfel încât să se asigure suportul de formare profesională şi ocupaţională”.

Noul guvern Boc şi-a mai propus să simplifice procedurile de angajare şi concediere a lucrătorilor, o doleanţă mai veche a mediului de afaceri, sprijinită şi de oficiali din banca centrală.

În septembrie 2008, guvernatorul Băncii Naţionale Române (BNR), Mugur Isărescu, declara că legislaţia muncii este “rigidă şi total depăşită”, motiv pentru care trebuie reformată rapid, în concordanţă cu rata actuală a şomajului, pentru a evita o blocare a dezvoltării economice. El aprecia la acea dată că actualul Cod al Muncii dezavantajează angajatorul, motiv pentru care reforma structurală din acest domeniu trebuie să fie promptă, pentru a contracara lipsa forţei de muncă.

Executivul mai are în vedere în programul de guvernare, între altele, şi “revederea întregului pachet de legi privind sindicatele, patronatele, negocierile colective, conflictele de muncă”, precum şi “restructurarea şi revitalizarea dialogului social la nivel naţional”, prin revizuirea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, pentru adaptarea acesteia la nivelul practicii din alte state din UE.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor