Guvern: Numărul bugetarilor disponibilizaţi nu e prestabilit, va fi decis prin standardele de cost

2Comentarii
Guvern: Numărul bugetarilor disponibilizaţi nu e prestabilit, va fi decis prin standardele de cost
Numărul salariaţilor de la stat care îşi vor pierde locul de muncă în 2010 nu este prestabilit, acesta urmând să fie decis prin aplicarea standardelor de cost, care vor arăta de câţi angajaţi este nevoie în anumite sectoare ale administraţiei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

“Se vor aplica standarde de cost care vor arăta de câţi angajaţi este nevoie în anumite sectoare ale administraţiei publice. (…) Nu este prestabilit acest număr (numărul angajaţilor care vor fi concediaţi, n.r.) nici în Acordul cu FMI, nici în acte normative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Premierul Emil Boc a declarat joi seara, la finalul dezbaterii în Parlament a bugetului pe anul 2010, că regretă faptul că “se vehiculează” cifre cu privire la numărul de persoane care vor fi disponibilizate anul acesta şi a precizat că numărul acestora va fi stabilit prin standardele de cost din administraţie. ”Mie îmi pare rău că se vehiculează tot felul de cifre şi numere cu privire la şomeri. (…) Câţi oameni vor pleca şi câţi vor veni ne vor spune, repet, analizele reale, obiective, bazate pe standarde de cost”, a declarat el.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat însă săptămâna trecută că proiectul de buget pe anul 2010 prevede scăderea numărului de posturi în sistemul bugetar cu circa 100.000. “Este vorba despre scăderea numărului de posturi cu circa 100.000”, a spus Vlădescu, întrebat câţi bugetari ar uma să plece din sistem, potrivit proiectului de buget aprobat de Guvern.

Şi la 22 decembrie, la audierile din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, Vlădescu declara că numărul disponibilizărilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 în 2010. “Conform proiectului de buget, sunt sub 100.000 de angajaţi”, preciza Vlădescu, menţionând că unele reduceri de personal vor veni pe cale naturală, prin neangajare pe posturile care se eliberează. Câteva zile mai târziu, ministrul Muncii Mihai Şeitan afirma că evaluările actuale arată că circa 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate în 2010, dar susţine că rata şomajului din România se va reduce anul acesta pe fondul unei stabilizări a situaţiei economice.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută un act normativ privind standardele de cost pentru serviciile sociale, prin care s-a stabilit că aproximativ 3.000 din cei 32.000 de angajaţi din sistemul de protecţie socială îşi vor pierde locurile de muncă în 2010. Prin standardele de sunt stabilite sumele necesare funcţionării instituţiilor publice.

Sursa: Newsin2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor