Gunoaiele timişorenilor stau la păstrare în baloţi

3Comentarii
Gunoaiele timişorenilor stau la păstrare în baloţi
1,5 milioane de euro – atât a costat maşinăria care transformă gunoaiele adunate de Retim de la timişoreni în baloţi. Aruncate de-a valma în utilaj, deşeurile sunt compactate şi împachetate în două rânduri de folie, fiind puse la păstrare până când… vom avea deponeu ecologic.

Cum activitatea de depunere a deşeurilor menajere la groapa de la Parţa a încetat, aici fiind duse în prezent doar cele provenite din demolări, resturi de materiale de construcţii şi pământ excavat, celalale gunoaie sunt transportate de Retim pe o platformă din apropiere de CET Sud. Aici, deşeurile trec printr-un proces de compactare, sunt împachetate într-o folie care rezistă la razele ultraviolete şi depozitate pe platforma betonată de acolo, până în noiembrie, când ar trebui dată în folosinţă prima celulă a deponeului ecologic de la Ghizela. Cel puţin aşa estimează autorităţile judeţene. Operatorul de salubrizare Retim a achiziţionat, anul trecut, o staţie de balotare, în lipsa unei alte alternative pentru depozitarea gunoaielor din Timişoara. Acest lucru va fi resimţit anul acesta de timişoreni, prin dublarea tarifelor pentru serviciul de salubrizare. Reprezentanţi Retim au prezentat, marţi, noul procedeu de balotare a deşeurilor. „Staţia mobilă de balotare pe care am achiziţionat-o este singura staţie de acest tip funcţională, în ţară. Mai există două, dar de capacitate mai mică, una la Gherla şi una la Câmpia Turzii, care în prezent nu funcţionează. Sperăm că, până la deschiderea depozitului de la Ghizela, vom reuşi să depozităm, temporar, întregul deşeu ce se produce pe raza municipiului Timişoara, urmând ca apoi această staţie să fie dezafectată. Utilajul care asigură procesul de balotare a costat 1,5 milioane de euro”, spune directorul Retim, Florin Cepănariu. Maşinăria poate procesa 400-450 de tone de gunoi pe zi.
Deşeurile reciclabile sunt separate… manual, spun reprezentanţii Retim, pe o platformă de pe strada Torac, iar ulterior sunt aduse la staţia din apropiere de CET, unde sunt transformate în baloţi. „Acestea vor fi împachetate şi depozitate temporar, pe o altă platformă, până când va intra în funcţiune staţia de sortare, când vor fi şi valorificate. Staţia de sortare va fi probabil funcţională la sfârşitul lunii septembrie, începutul lui octombrie…”, a precizat Cepănariu.

Groapa de la Parţa e închisă cu… butoaie şi cauciucuri

Din 2009, plătim mai mult pentru salubrizare!3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor