Gripa aviara in Europa

Reactualizat la:
Gripa aviara in Europa
Virusul H5 a fost descoperit şi în Croaţia şi Marea Britanie. În Rusia a fost descoperit un nou focar de gripă aviară în regiunea Celiabinsk din Ural, potrivit declaraţiilor responsabililor din serviciile de urgenţă.

Între timp, virusul gripei aviare a ajuns şi în Croaţia şi Marea Britanie. Atât în eşantioanele prelevate de la cele 12 lebede, găsite moarte pe un lac din Croaţia, cât şi în probele de la un papagal plasat în carantină în Marea Britanie, au fost descoperite tulpini ale virusului H5.

În comunicatele difuzate la televiziunile celor două ţări NU s-a precizat, deocamdată, dacă este vorba de varianta H5N1, transmisibilă la om.

În aceste condiţii, Marea Britanie îşi păstrează statutul de ţară necontaminată cu virusul gripei aviare, deoarece maladia a fost identificată la o pasăre de import, aflată în carantină din momentul în care a ajuns în vamă, a precizat ministrul britanic al Agriculturii.

Oficialul a adăugat totodată că laboratorul de la Weybridge efectuează în prezent testele biologice care să arate dacă este vorba de tulpina H5N1, care a provocat moartea a peste 60 de persoane în Asia, în ultimii doi ani.

Tot aici vor fi analizate şi probele de la lebedele din Croaţia, dar şi de la bâtlanul din Vaslui. Bruxelles-ul a anunţat că va interzice importurile aviare din Croaţia, dacă în această ţară va fi confirmată prezenţa virusului H5N1.

Belgia a interzis deja târgurile şi expoziţiile de păsări, ca măsură de precauţie împotriva gripei aviare.

 

 

În Rusia a fost descoperit un nou focar de gripă aviară în regiunea Celiabinsk din Ural, potrivit declaraţiilor responsabililor din serviciile de urgenţă, citate de agenţia Interfax.

31 de păsări au fost găsite moarte în satul Sunali. 6 dintre ele au fost deja diagnosticate cu gripă aviară de către specialişti. Recent comisiile veterinare au declanşat o operaţiune specială în 24 de noi localităţi, dintre care 20 situate în regiunea Novosibirsk, 3 în Kurgan din Siberia şi una în regiunea Stravropol, din sudul Federaţiei Ruse.

În total, 7 regiuni ale Federaţiei au fost atinse de gripa aviară . În 4 dintre ele focarele au fost deja izolate de echipele de intervenţie. În toate aşezările unde a fost confirmată prezenţa virusului H5N1 s-a instituit carantina, iar păsările au fost sacrificate şi apoi incinerate.

În acest moment specialiştii analizează 33 de probe prelevate din regiunea Moscovei, dar riscul ca gripa aviară să apară în capitala rusă este minim, afirmă şeful departamentului de control veterinar din Ministerul rus al agriculturii.

 

Autorităţile tulcene sporesc măsurile împotriva virusului gripei aviare

Şi autorităţile din judeţul Tulcea iau noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului H5N1.

Medicii veterinari iau probe de sânge de la porcii din gospodăriile localnicilor pentru a stabili dacă boala nu s-a transmis mai departe, iar fiecărei familii din focar îi este asigurat echipamentul de dezinfecţie.

De asemenea, direcţia sanitar -veterinară îi învaţă în continuare pe localnici cum să se ferească de îmbolnăvire, iar pescarii sunt sfătuiţi ca, dacă găsesc păsări moarte în Deltă să le predea urgent medicilor veterinari.
Regulament de plasare a anunturilor