Grigore Cartianu, amintiri din presa anilor ’90: „Vreau un viol drăguț”

Grigore Cartianu şi Florin Ardelean
Grigore Cartianu şi Florin Ardelean - © Foto: Adonis Hercuți, anul I, Jurnalism Oradea
Un ziarist pur-sânge, cu mulți ani de experiență la activ, în fața jurnaliștilor în devenire de la Oradea.

Aceasta ar fi ideea care a stat la baza întâlnirii dintre ziaristul Grigore Cartianu și studenții de la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării, de la Universitatea din Oradea. Evenimentul a avut loc joi, 7 decembrie, în laboratorul de media al departamentului și a constituit o premieră pentru facultate, deoarece cu această ocazie s-a realizat prima înregistrare a unui talk show TV în acest platou.

Din discuția moderată de Florin Ardelean, studenții au aflat o scurtă biografie a devenirii ca jurnalist a lui Cartianu, de la debutul său din 1991 la săptămânalul Expres Magazin, până la momentul prezent, în care este publicist la România Liberă și autor de cărți pe teme de istorie recentă.

Dintre precizările sale subiective asupra istoriei recente, viitorii jurnaliști și comunicatori au aflat despre nașterea fenomenului „găina care a născut pui vii”, din ipostaza ziaristului aflat la momentul respectiv în redacția Evenimentul Zilei. Conform celor spuse de Cartianu, știrea despre găina cu pui vii a venit de la corespondentul ziarului cu zona Moldovei. „Adesea, Ion Cristoiu ne spunea «Vreau un viol drăguț!»”, își amintește Grigore Cartianu.

Directorul Ion Cristoiu a decis ca știrea să fie publicată pe prima pagină. „Știrea a rupt gura târgului, tirajul publicației a explodat, concurența i-a numit mincinoși, dar Cristoiu a reușit să întoarcă și acest lucru în favoarea ziarului”, a povestit Cartianu. Fenomenul a devenit un simbol al strategiilor manageriale utilizate de redacțiile ziarelor în anii ’90.

Spre final, răspunzând la întrebările adresate de către studenți, jurnalistul a oferit un set de sfaturi care ar trebui să se afle în bagajul fiecărui jurnalist: „Încercați să demontați minciunile. Minciuna este precursorul crimei. Nu vă vindeți și nu vă compromiteți!”.

În încheierea întâlnirii, autorul a oferit autografe pe toate cărțile sale, dintre care amintim „600 000”, „Hagi”, „Crimele revoluției” și „Moartea Ceaușeștilor”.

Roxana Iacob, Diana Curtui, Marius Sasu, anul III, Jurnalism Oradea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !