Greviştii de la Primăria Timişoara, pe lista neagră

16Comentarii
Greviştii de la Primăria Timişoara, pe lista neagră
Timişoara – A fost sau n-a fost grevă la primărie…? Dacă iniţial aproape toată lumea s-a declarat de acord cu protestul, la ameninţarea că ar putea rămâne fără… 500 de lei în buzunare mulţi au dat înapoi. Liderul de sindicat spune că s-au făcut presiuni asupra oamenilor.

Greva de avertisment de două ore a funcţionarilor publici, de săptămâna trecută, se lasă cu repercusiuni la Primăria Timişoara. Situaţia este comică pentru că mulţi nu mai recunosc că şi-ar fi încetat activitatea. Au semnat un tabel prezentat de cei de la sindicat prin care au aderat la protest, după care au renunţat (semnând o altă hârtie) sub ameninţarea că “nu sunt îndeplinite condiţiile pentru participarea la grevă” pe motiv că nu a înregistrat, fiecare, personal, o cerere de încetare a raportului de serviciu, cu 48 de ore înainte… Aşa i-a anunţat şefa Serviciului Resurse Umane. În plus, oamenilor li s-a spus că ar putea rămâne fără anumite drepturi băneşti pe care ar trebui să le primească pe toată luna. Unii n-au lucrat, dar nu apar pe “lista neagră”. Aşa că ţapi ispăşitori au ieşit cei de la Direcţia Fiscală, unde se încasează taxele şi impozitele, care spun, culmea, că au încercat ca măcar câteva dintre ghişee să funcţioneze… “Funcţionarii publici nu mai recunosc că au fost în grevă, pentru că au auzit că li se taie drepturile speciale, 500 de lei. Aşa e trecut în contract. Oficial au lucrat, dar unii au lucrat, alţii nu! Oficial, 25 la sută au fost în grevă, au semnat, s-au retras, nu se mai ştie. A mai rămas lista lui Bodo (n. r. – Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale), cam 50 de persoane. Nu se ştie ce o să fie…”, spune secretarul municipalităţii, Ioan Cojocari.

“Unii sunt în grevă de zece ani…”
Şeful Direcţiei Fiscale se declară revoltat de situaţie: “Eu am lucrat, am înregistrări şi încasări, chiar dacă nu au lucrat toate casieriile. A fost o acţiune sindicală la nivel naţional, singurul lucru pe care am putut eu să îl fac a fost să încerc să nu sufere cetăţenii. M-am şi certat cu liderul de sindicat pe această temă… Noi ne-am chinuit să asigurăm continuitatea, am pus oamenii la lucru cât am putut. Dacă va fi grevă generală şi nu vor colegii să lucreze mă duc eu jos, la ghişeu, şi încasez. Eu nu sunt membru de sindicat! Unii sunt în grevă de zece ani prin primărie şi nu-i vede nimeni… Eu o să decid cât o să le tai din salarii. Nu le tai toate drepturile pe o lună, ci li se va lua din salariu proporţional cu timpul lucrat”, ne-a declarat Adrian Bodo.

Varianta sindicală: “Nu s-a lucrat!”
Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, spune că oamenii n-au de ce să-şi facă probleme: “Se spune că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru grevă, ceea ce e o aberaţie. Noi am depus un document în acest sens, la registratură, cu mai bine de 48 de ore înainte, am adus la cunoştinţă, conducerii, că vom face grevă. Nu trebuia depus individual, noi mergem pe Legea privind soluţionarea conflictelor de muncă. A fost grevă în primărie, nu pot spune că albul e negru, nu s-a lucrat! După grevă s-a dat drumul la nişte tabele, pentru ca oamenii să spună dacă au participat sau nu, şi probabil că unii s-au speriat, s-au făcut presiuni… Varianta de compromis ar fi să recuperăm cele două ore într-o altă zi, să stăm peste program. În cel mai rău caz, oamenilor li se va trage din salarii, dar nu din drepturile cu cheltuielile materiale. Drepturile speciale nu reprezintă salariul. Dacă vom fi afectaţi, vom face acţiune în instanţă”, a precizat Negrei. Problema “pedepsirii” funcţionarilor publici grevişti va fi discutată la şedinţa operativă de marţi.

Funcţionarii publici au primit contribuabilii cu grevă16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor