Greve peste greve

Greve peste greve
BUCUREŞTI – Azi vom afla ce planuri au sindicaliştii. Marile centrale sindicale vor anunţa programul protestelor pentru următoarea perioadă. De asemenea, CNSLR Frăţia, BNS, Meridian şi Confederaţia Sindicatelor Democratice prezintă rezultatele negocierilor cu Guvernul, pe marginea revendicărilor din luna mai.

Asta după un an în care mintingurile şi grevele nu au contenit. Seria de proteste din acest an a fost deschisă cu greva de avertisment a sindicaliştilor de la metrou. În urma negocierilor cu Ministerul Transporturilor, aceştia au obţinut o majorare salarială.

Tot capitala a fost afectată de un miting, pe 25 mai. Zeci de mii de sindicalişti au protestat atunci nemulţumiţi de salarii, pensii şi ajutoare sociale. În aceeaşi perioadă, un conflict de muncă au declanşat şi comisarii Gărzii Financiare, care au reclamat condiţiile de lucru şi neplata orelor suplimentare.

Perioada testelor naţionale a fost o ocazie pentru profesori să amintească guvernului că nu a respectat înţelegerile din toamna lui 2005. În plină vară, sindicaliştii din transportul public local al Capitalei au anunţat că vor opri lucrul, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa echipamentelor de protecţie, dar şi de situaţia parcului de maşini. În cele din urmă, ei au renunţat la protest, după ce administraţia le-a mărit salariile.

Luna septembrie a început cu ameninţările de grevă ale asociaţiilor studenţeşti, dacă Ministerul Educaţiei nu va majora bursele şi subvenţia pentru cazarea în cămine. Protestul nu a mai avut loc pentru că studenţii au primit ce au dorit. Protest în învăţământ a fost şi la începutul anului şcolar. Chiar pe 15 septembrie, pe străzile capitalei au mărşăluit peste zece mii de profesori veniţi din întreaga ţară. Ei au cerut pentru anul următor o mărire salarială cu 30%.

La sfârşitul lunii, personalul auxiliar din justiţie a oprit lucrul, pentru ca Ministerul să accepte anumite modificări în legea salarizării. Luna trecută, a venit rândul avocaţilor din Uniunea Naţională a Barourilor, care timp de cinci zile au protestat împotriva tolerării de către Ministerul Justiţiei a unui barou paralel. 

Tot în octombrie, sindicaliştii din administraţia publică locală au pichetat prefecturile şi au cerut salarii mai mari, sporuri de confidenţialitate, tichete de masă şi prime de vacanţă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor