Greva generala in sanatate, la primarii si la Finante, luni, in Timis

14Comentarii
Greva generala in sanatate, la primarii si la Finante, luni, in Timis
Personalul din sistemul sanitar, inclusiv de la Serviciul de Ambulanţă Timiş, profesorii şi lucrătorii din penitenciar vor fi luni în grevă generală. La fel, va fi paralizată activitatea în mai multe primării din judeţul Timiş, iar la Direcţia de Finanţe se va suspenda programul cu publicul. Conducerea Inspectoratului Şcolar asigură elevii că examenul de Bacalaureat nu va fi afectat. Marţi urmează proteste la Prefectura Timiş.

Principala nemulţumire a protestatarilor o reprezintă ultimele măsuri anunţate de Guvern: reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Sănătatea din Timiş intră în grevă generală luni, 31 mai. Angajaţii sunt nemulţumiţi şi de disponibilizările de personal din sistemul sanitar, precum şi de impozitarea tichetelor de masă.

Şi personalul de la Serviciul de Ambulanţă Timiş va fi luni în grevă, iar între orele 10 şi 11 va ieşi în curtea sediului, unde vor veni angajaţi din tot judeţul. De asemenea, pe maşinile de salvare vor fi lipite afişe cu revendicările angajaţilor. Se va asigura intervenţia în cazurile de urgenţă. Deocamdată nu se ştie cu exactitate câţi dintre salariaţi vor participa la proteste.

Şi lucrătorii din Penitenciarul Timişoara vor intra, începând de luni, în grevă generală. Conform acestora, măsurile anunţate de Guvern referitoare la reducerea salariilor, pensiilor şi prestaţiilor sociale, dar şi lipsa unui dialog social real obligă salariaţii din penitenciare la încetarea lucrului, alături de celelalte categorii profesionale din sectorul bugetar şi din economie. Astfel, angajaţii penitenciarului vor înceta activitatea de escortare a deţinuţilor la punctele de lucru, nu se vor mai prezenta la instanţele de judecată (cu excepţia deţinuţilor arestaţi preventiv) şi vor înceta orice fel de activitate educativă, culturală şi sportivă cu deţinuţii, precum şi consilierea psihologică a acestora.

Bugetarii protesteaza la Prefectura Timis

În ceea ce-i priveşte pe profesori, nu toţi sunt de acord cu greva generală. Conform Inspectoratului Şcolar Timiş, proba de Competenţe lingvistice din cadrul examenului de Bacalaureat, care începe luni, se va desfăşura normal, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat 2010, deoarece profesorii care au anunţat că vor intra în grevă vor fi înlocuiţi cu alţii. La această probă vor participa peste 7.000 de elevi, în 59 de centre de examinare din judeţ. „Conform datelor noastre, peste 50% dintre profesori vor fi de luni în grevă generală. Oricum la Bacalaureat sunt solicitaţi mai puţin de 10% dintre profesorii din Timiş”, a explicat Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret”, filiala Timiş.

Profesorii care au decis totuşi să intre în grevă generală pe perioadă nelimitată anunţă şi un protest în faţa Prefecturii Timiş, marţi, între orele 12 şi 14.  La acţiune vor participa mai multe categorii de bugetari, câteva sute de oameni conform estimărilor liderilor de sindicat.

Ghişee închise la Finanţe

Şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş şi administraţiile finanţelor publice teritoriale programul cu publicul va fi sistat, luni, din cauza acţiunilor de protest. Conform hotărârii Consiliului Unional al Alianţei Naţionale „Sed Lex”, de declanşare a acţiunilor de protest ca urmare a reducerii salariilor bugetarilor cu 25% începand cu luna iunie a.c., în cadrul Direcţiei de Finanţe Timiş şi în instituţiile subordonate va avea loc, în data de 31 mai 2010, o grevă de solidaritate cu sindicatele care au declanşat conflictul de muncă la nivel naţional.

Grevă şi la primării

La Primăria Timişoara, reprezentanţii instituţiei spun că programul se va desfăşura în condiţii normale luni. Probleme vor fi la alte zeci de primării din judeţul Timiş. Conducerea Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia (FNSA) a hotărât declanşarea grevei generale pe termen nelimitat din 31 mai şi participarea la mitingurile de protest organizate de confederaţiile sindicale, în faţa prefecturilor, începând cu 1 iunie 2010, între orele 12.00-14.00. Funcţionarii care aleg să intre în grevă vor fi prezenţi la serviciu, dar nu vor presta nicio activitate.

Majoritatea primăriilor din judeţul Timiş intră în grevă de luni, 31 mai. La Primăria Timişoara, pentru a nu se pierde drepturile pentru hrană şi ţinută pe luna mai din cauza unei zile, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, salariaţii vor intra în grevă din data de 1 iunie. Avem 2.200 de semnături pentru grevă de la peste 80 de primării din judeţul Timiş”, ne-a declarat Tiberiu Negrei, vicepreşedinte FNSA şi liderul Sindicatului din Primăria Timişoara.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor