Greva de avertisment a sindicaliştilor CFR s-a încheiat

Greva de avertisment a sindicaliştilor CFR s-a încheiat
Greva de avertisment a sindicatelor feroviarilor, desfăşurată între orele 7 şi 9, s-a încheiat. | VIDEO 

Astăzi, timp de două ore nu a circulat niciun tren. Potrivit Ministerului Transporturilor, protestul a afectat circulaţia a 417 trenuri. Regionala Timişoara, unde s-au oprit cele mai multe garnituri, a fost cea mai afectată de greva de avertisment. Afectate au fost însă şi regionalele Braşov şi Bucureşti.

Trenurile care s-au aflat în parcurs la ora 7 s-au oprit în prima staţie în care se puteau asigura condiţii minime pentru călători, precum apă şi asistenţă medicală. 50.000 de sindicalişti s-au aflat astăzi în grevă, cerând majorarea salariilor cu 18% şi condiţii mai bune de muncă.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a precizat că greva de avertisment a feroviarilor este imorală. “Această grevă de avertisment este imorală faţă de cetăţeni, faţă de clienţi, faţă de pasageri, faţă de administraţie, faţă de minister şi faţă de mine“, a declarat Ludovic Orban. “Sindicatele, fără să-şi anunţe liderii de sindicat de propunerea noastră, au decis să refuze oferta financiară şi să intre în grevă“, a explicat ministrul Transporturilor. Orban a explicat că această creştere salarială duce la o situaţie care va afecta CFR. “Creşterea salarială fără suport economic ar duce la pierderi“, a susţinut ministrul.

Septimiu Buzaşu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a precizat la rândul său că protestul este “ilegal şi imoral” şi că liderii sindicali ar putea fi sancţionaţi. El a explicat că sindicaliştii ar fi putut să organizeze greva într-un interval orar cu mai puţine plecări, pentru a afecta activitatea călătorilor într-o măsură cât mai mică.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi cei ai sindicatelor feroviarilor s-au întâlnit acum două zile pentru o ultimă rundă de negocieri, însă cele două părţi nu au căzut la nicio înţelegere. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au oferit sindicaliştilor o majorare de 5% în aprilie şi 5% în octombrie, ofertă pe care feroviarii au respins-o. Sindicaliştii nu au fost de acord nici cu modificarea orei grevei.

Gheorghe Popa, liderul Federaţiei Mişcare Comercial, a precizat că dintre cei 34.000 de angajaţi ce fac parte din Federaţie, peste 95% au subscris pentru continuarea conflictului de muncă, şi chiar pentru organizarea unei greve generale. “Niciodată nu am depăşit salariul minim pe economie“, a explicat el. Popa a atras de asemenea atenţia asupra condiţiilor în care se lucrează, dar şi asupra faptului că pe unele rute, în anul 2008, se circulă mai greu, în timp, decât în perioada în care erau folosite locomotive cu aburi.

Nemulţumiţi de oferta de majorare salarială de doar 8%, ceferiştii au declanşat la începutul lunii februarie o acţiune de protest. Timp de 3 ore, aproape 300 de trenuri nu au mai plecat din gări, iar casele de bilete au fost închise.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !