Gravă îngrijorare după testul nuclear

Reactualizat la:
9Comentarii
Testul nuclear
Testul nuclear
“Suntem cu toţii de acord că acţiunile anunţate de Coreea de Nord sunt inacceptabile. Este vorba de o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii, şi e nevoie de un răspuns imediat”, a declarat preşedintele George Bush în urma testului nuclear efectuat de Coreea de Nord.

Anunţul Coreii de Nord că a testat o bombă nucleară a stârnit un val de reacţii internaţionale.

În Coreea de Sud, forţele armate au intrat în stare de alertă şi preşedintele ţării, Roh Moo-hyun, a convocat o reuniune de urgenţă a consiliului de securitate naţională. Un purtător de cuvânt al preşedintelui sud corean a declarat că s-a produs o modificare gravă în situaţia de securitate din peninsula coreeană.

“Comportamentul Coreii de Nord este o ameninţare gravă la stabilitatea şi pacea din Asia de Nord Est şi diminuează şansele ca problema nucleară în peninsula coreană să fie rezolvată pe calea dialogului”.

Condamnare unanimă

Vestea privind organizarea testului nuclear de către Coreea de Nord vine în condiţiile în care premierul Japoniei, Shinzo Abe, a sosit în Coreea de Sud pentru discuţii privind criza nucleară în zonă. Domnul Abe a descris gestul Coreii de Nord drept unul de neiertat. “Ne vom coordona răspunsul cu cel al Statelor Unite şi Chinei şi voi discuta chestiunea şi cu preşedintele sud-coreean”, a mai spus Shinzo Abe.

China s-a plâns că Phenianul a ignorat îngrijorările altor ţări prin efectuarea testului nuclear. Beijingul a calificat acţiunea drept insolentă. Dar tot China, considerată un aliat al Phenianului, a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze cu calm.

Rusia a condamnat gestul Coreii de Nord şi a cerut Phenianului să revină la masa tratativelor. Statele Unite au anunţat că sunt în contact permanent cu China şi Coreea de Sud. Marea Britanie a descris testul drept o provocare, iar premierul Australiei, John Howard, a cerut Naţiunilor Unite să ia măsuri împotriva Coreii de Nord.

Anunţând încheierea cu succes a unui test nuclear subteran, televiziunea nord-coreeană adăuga, în afară de detaliul că s-a folosit exclusiv tehnologie locală şi de afirmaţia că nu au fost nici un fel de scurgeri radioctive sau pagube, încă un lucru: “Testul”, s-a afirmat în declaraţie, “va contribui la pacea în Peninsula Coreeană”.

Reacţia Consiliului de Securitate

“Este nevoie de un răspuns imediat din partea Consiliului de Securitate”, a declarat la Washington preşedintele Bush. Şi, într-o succesiune extrem de rapidă a evenimentelor, la puţin timp după această declaraţie, chiar din Consiliul de Securitate venea şi anunţul cu numele celui desemnat să îi suceeadă lui Kofi Annan în funcţia de secretar general ONU. Este vorba de ministrul de externe sud-coreean Ban Ki-moon, care, în calitatea sa actuală, a fost implicat direct în negocierile în format de şase, aflate acum în impas, privind ambiţiile nucleare nord-coreene.

Dar de la reuniunea Consiliului de Securitate se aşteaptă luni şi o luare de poziţie asupra gestului făcut de Phenian. Corespondentul diplomatic al BBC, Jonathan Marcus, spune că se aşteaptă o rezoluţie dură, în care acţiunile Coreii de Nord să fie condamnate, dar elaborarea textului propriu-zis ar mai putea dura.

Întrebarea este cum va fi formulată o eventuală ameninţare cu impunerea de sancţiuni. Va fi oare o rezoluţie în care se recunoaşte că acţiunea Phenianului reprezintă o ameninţare la adresa păcii – şi deci ar face obligatorii nişte sancţiuni? Multe depind, spune corespondentul diplomatic al BBC, de punctul de vedere al Chinei.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor