Gospodinele din Giroc au umplut ratele

De Corina Eva
Reactualizat la:
Gospodinele din Giroc si-au aratat maiestria
Gospodinele din Giroc si-au aratat maiestria
Gospodinele din Giroc nu se dezic. Ele au uimit juriul şi publicul fazei zonale a Festivalului- concurs “Lada cu zestre” desfăşurată la Cărpiniş. Raţe umplute cu clătite, dar şi cu pere în cognac, culcate pe pat de morcovi sau coapte în aluat fraged au delectat toate simţurile celor prezenţi.

Mariana Marincu împreună cu Nicoleta Şipoş au pregătit o serie impresionantă de preparate de raţă: raţă umplută cu clătite şi ciuperci; raţă umplută cu orez şi garnitură de varză călită; raţă cu pere şi cognac; papricaş de raţă; ciorbă din piept de raţă; ficat de raţă pane; piept de raţă umplut învelit în aluat fraged; piept de raţă pe pat de morcov cu cicove; chiftele de raţă; drob din ficat de raţă; tocăniţă de ficat cu ceapă şi mămăligă; ouă răscoapte; piept de raţă pane cu migdale; frigărui din târtiţă de raţă. Pe lângă acestea au mai venit în concurs cu o reţetă de raţă umplută cu sarmale, dar şi plăcinte cu vişine, mere, brânză, nucă, mac, ludaie; gugluf; soveacă cu nucă, mac, rahat, brânză şi stafide; plăcintă cu vişine şi mac; pogăcele cu jumere de raţă; colaci; cozonac tradiţional cu susan.

Zeci de retete traditionale cu preparate din rata

Tot în competiţia culinară s-a înscris şi Ofelia Marincu care a preparat: cicove cu mac şi cu nucă, colăcei, cornoraţi cu brânză şi colivă.Retetele bunicii, niciodata uitate

Despre “arta de a găti” am stat de vorbă cu Mariana Marincu, una dintre concurente, care a precizat: “Ţin să specific că partea de Vest a ţării este puternic influenţată de bucătăriile austroungară, grecească, italienească şi franceză. Mâncărurile pregătite în Banat sunt realizate în special din carne de porc şi pasăre, cu legume prăjite şi înăbuşite în untură şi ulei, cu sosuri din făină, condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei, chimen. Cred că nu e casă de girocean în care să nu se aştearnă pe masă cele mai savuroase preparate din bucătăriile de la sate, unde se găsesc reţete pe care gospodinele bătrâne le transmit fetelor, nepoatelor şi nurorilor. Toate bunătăţile bunicii zac în caiete prăfuite de reţete abandonate. Foarte puţini mai ştiu să gătească româneşte, iar şi mai puţini o fac. Pentru acest festival am încercat să prepar bucate tradiţionale însă cu un design mai modern”.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !