Ghiocelul din Giroc reprezinta Romania

De Corina Eva
Reactualizat la:
Pregatirile pentru acest festival au intrat in linie dreapta
Pregatirile pentru acest festival au intrat in linie dreapta
Cea de-a 27 ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Affouages” va avea loc în zilele de 5, 6 şi 7 august 2011 în oraşul Saint-Amand-Montrond (Franţa). Cel mai prestigios eveniment de profil, din ţara lui Napoleon, reuneşte în acest an artişti din 5 colţuri ale lumii. România va fi reprezentată la acest eveniment de Ansamblul Folcloric Ghiocelul din Giroc.

În acest an Affouage reuneşte cinci ţări care îşi vor prezenta folclorul şi tradiţia: The Bristol Morris Men (Marea Britanie), Ansamblul Folcloric Tanac Dance (Croaţia), Ansamblul Ghiocelul din Giroc (România), Ansamblul Egitim Kublu Folclor Istanbul (Turcia) şi, desigur ansamblul autohton : Les Forestins.

 The Bristol Morris Men – Marea Britanie

Ansamblul Bristol Morris a fost fondat în anul 1951 şi reprezintă cel mai vechi grup de folclor din Bristol. Format în exclusivitate din bărbaţi, ansamblul execută dansuri tradiţionale din regiunea Cotswold. Însoţiţi de acordeon, concertină, vioara, flaut şi tamburină artiştii poartă costume viu colorate, veste roşii şi pălării de paie. Bărbaţii folosesc în timpul dansului batiste albe sau bastoane lungi de lemn. Două caractere speciale Călăreţul şi Nebunul completează spectacolul grupului englez.

 Tanac Dance – Croaţia

Ansamblul Tanac a fost fondat de tinerii din satele croate de la marginea localităţii Pécs, în octombrie 1988 prin iniţiativa lui József Mihály şi Száva Sárosácz. Obiectivul principal al tuturor membrilor este acela de a culege, promova şi a păstra tradiţiile croate. Tanac Dance reprezintă tradiţia unui amestec de comunităţi diferite care trăiesc în Ungaria şi Croaţia. Acest lucru se reflectă în repertiorul lor care conţine în special elemente ale folclorului din Croaţia, dar, de asemenea, ale ţiganilor maghiari, sârbi, români şi bulgari cu influenţe macedoniene, într-o coregrafie modernă.

Portul popular, o componenta importanta a traditiei 

Istanbul Folklor Egitim Kublu – Turcia

Ansamblul fondat în 1986, este un grup de amatori care promovează dansul şi muzica tradiţională din Turcia. Grupul a participat la numeroase festivaluri în Turcia şi în străinătate şi a câştigat numeroase premii încă de la începuturile sale. Scopul lor este acela de a păstra tradiţiile dansului şi transmiterea lui generaţiilor viitoare.

Evenimentul va umple strazile din Saint-Amand-Montrond

 Les Forestins Saint-Amand-Montrond -Franţa

Grupul a evoluat în felul de a fi. Membrii lui consideră spectacolele nu doar ca pe o interpretare simplă prin dans a unei muzici. Ei văd în fiecare reprezentaţie pe care o susţin un act de informare, de comunicare a propriilor tradiţii. Mijloacele de comunicare moderne pe care le abordează prin fiecare dans şi transpunere a tradiţiei, reprezintă un mod inedit de a dezvolta regiunea proprie din care provin .

 Ansablul Folcloric Ghiocelul Giroc- România

Despre ansamblul cu „nume de floare”, cum îi numesc organizatorii acestui eveniment, pe reprezentanţii României, se ştie că este unul dintre cele mai vechi formaţii de folclor înfiinţate în ţara noastră. Încă din 1969, acesta a funcţionat pe lângă sindicatele din Timişoara, a avut numeroase turnee în ţară şi în străinătate, obţinând de-a lungul activităţii sale numeroase premii. În anul 1989 ansamblul a fost desfiinţat. După 8 ani, în 1997, actualul primar al comunei, fost membru al ansamblului, Iosif Ionel Toma, a decis să-l readucă la viaţă. Ca şi floarea căreia îi poartă numele, ansamblul semnifică puritatea folclorului pe care îl promovează, autenticitatea şi bunul gust specific artei noastre populare.

Ansamblul „Ghiocelul” prezintă spectacole model de transpunere scenică a folclorului românesc, în modalităţi artistice adecvate, fără a se îndepărta de filonul folcloric.În componenţa ansamblului intră un număr de 70 de membri, dintre care cinci sunt solişti vocali, şapte instrumentişti, iar restul sunt dansatori.Ansamblul prezintă spectacole folclorice de înaltă ţinută, cu un bogat repertoriu din toate zonele ţării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !