Georgia a propus SUA un traseu pentru armamentul destinat Afganistanului, cu pornire din România

1Comentariu
Georgia a propus SUA un traseu pentru armamentul destinat Afganistanului, cu pornire din România
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat pentru Associated Press că a propus SUA un traseu pentru armamentul destinat Afganistanului, traseu care ar porni din România şi ar trece prin Marea Neagră, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan şi Uzbekistan, ocolind Rusia.

Saakaşvili a spus, în interviul AP preluat de presa internaţională, că Tbilisi a discutat cu celelalte ţări de pe ruta spre Afganistan propusă şi crede că deschiderea coridorului este posibilă. De asemenea, a explicat că ruta ar fi mai directă şi mai ieftină decât cea prin Rusia. SUA folosesc deja un coridor prin Rusia şi Asia Centrală, în afară de ruta lor principală, prin Pakistan pentru transportul de armament.

El a dat detalii despre propunerea de dezvoltare a unui coridor pentru transportul de armament prin Georgia şi Asia Centrală spre Afganistan. Georgia îşi oferă porturile de la Marea Neagră în acest scop, precum şi aeroporturile ca puncte de alimentare a avioanelor.

Un purtător de cuvânt al comandamentului de transport al Departamentului american de Stat a spus că departamentul este la curent cu disponibilitatea Georgiei, dar nu a explorat această propunere. Casa Albă nu a comentat.

Ideea unui aflux de nave militare occidentale în Marea Neagră ar irita Moscova, dar Saakaşvili a subliniat că Rusia a spus că succesul SUA în Afganistan este şi în interesul Moscovei.

Potrivit lui Saakaşvili, ideea i-a fost prezentată pentru prima dată vicepreşedintelui american Joe Biden, când a vizitat Georgia, în iulie. De ademenea, ideea ar fi fost discutată cu şeful comandamentului american central, generalul David Petraeus.

Joe Biden a venit şi în România, în luna septembrie.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor