Geoană, Antonescu şi Johannis au semnat „Parteneriatul pentru Timişoara” cu Ciuhandu

243Comentarii
Geoană, Antonescu şi Johannis au semnat „Parteneriatul pentru Timişoara” cu Ciuhandu
UPDATE. De Ziua Naţională a României, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Klaus Johannis au fost prezenţi la Timişoara, unde au semnat cu primarul Gheorghe Ciuhandu „Parteneriatul pentru Timişoara”, un document care garantează practic susţinerea lui Ciuhandu şi a PNŢCD-aripa Sârbu pentru candidatul PSD în turul doi al alegerilor prezidenţiale.   | Imagini semnare tratat II | Video 1 Decembrie in Parcul Central Video
Geoana, Antonescu, Johannis semneaza astazi Parteneriatul pentru Timisoara cu Ciuhandu

În schimbul acestei susţineri, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a cerut ca administraţia centrală să acorde o mai mare importanţă proiectelor Timişoarei. Deşi candidatul PSD, Mircea Geoană, liderul PNL, Crin Antonescu, şi primarul Sibiului şi totodată preşedintele Forumului Democrat German din România, Klaus Johannis, ar fi trebuit să ia parte la ceremonia de depuneri de coroane organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Parcul Central din Timişoara, aceştia n-au mai ajuns la festivităţi, traficul aerian fiind perturbat din cauza ceţii. Johannis, Geoană şi Antonescu au sosit, mai târziu, la primarie, unde au semnat cu primarul Gheorghe Ciuhandu „Parteneriatul pentru Timişoara”. Potrivit acestui document, principiile şi obiectivele care stau la baza parteneriatului sunt: descentralizarea economică şi financiară, depolitizarea administraţiei publice şi susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoarei. Pentru îndeplinirea acestor obiective, semnatarii au hotărât susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale şi ulterior crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis.

Reconciliere între PSD şi PNŢCD

Înainte de încheierea „Parteneriatului pentru Timişoara”, liderii PNŢCD şi PSD, Radu Sârbu şi Mircea Geoană, au semnat, la primărie, un „acord pentru reconciliere naţională”, în consens cu recentul acord încheiat între PSD şi PNL, denumit „pentru ieşirea României din criză”. Mircea Geoană a declarat că crede cu tărie că a venit clipa să facem un efort de reconciliere naţională şi şi-a exprimat din nou dorinţa ca noua coaliţie să dea României şi o nouă guvernare, până de Crăciun, un Guvern condus de Klaus Johannis. De asemenea, el a anunţat că în 18 decembrie va fi prezent la Timişoara, la manifestările dedicate Revoluţiei: „Pe 18 decembrie, în calitate de preşedinte al României, voi fi la manifestarea de respect pe care întreaga Romanie o va aduce timişorenilor, la 20 de ani de la Revoluţie”, a afirmat liderul PSD.

Preşedintele Forumului Democrat German din România, Klaus Johannis, a apreciat că în momentul de faţă România este divizată: „La mulţi ani tuturor de 1 Decembrie! (…) Astăzi are loc o reconciliere istorică, cred că este un început destul de bun, sper să fie de bun augur pentru noi toţi. România iarăşi este divizată şi cred că sunteţi în asentimentul meu dacă îmi doresc acum, de Ziua Naţională, să reuşim să reunificam societatea romanească şi cred că, prin modul nostru de abordare comun, ca şi echipă care unifică şi care prezintă proiecte, să mergem în această configuraţie mai departe”, a declarat primarul Sibiului.

Dispute pe tema Proclamaţiei de la Timişoara

Liberalul Crin Antonescu a făcut unele declaraţii cu privire la Proclamaţia de la Timişoara, care au stârnit reacţii din partea reprezentanţilor Societăţii Timişoara. „Dacă am fi aplicat Proclamaţia de la Timişoara şi Punctul 8 al Proclamaţiei, am fi fost departe acum. Dacă am aplica acum acel punct, nici eu, nici Gheorghe Ciuhandu, nici Mircea Geoană, nici Radu Sârbu nu ar trebui să plecăm din politică. Ştiţi bine cine ar trebui să plece din politică dacă am aplica Punctul 8: Traian Băsescu”, a spus Crin Antonescu. Conducerea Societăţii Timişoara a reacţionat vehement: „Societatea Timişoara consideră inacceptabilă tranzacţionarea politică a principiilor conţinute în Proclamaţia de la Timişoara, căreia i-a fost consecventă vreme de 20 de ani. (…) Cerem oamenilor politici să nu caute alibiuri în textul Proclamaţiei de la Timişoara. Cerem ca Proclamaţia de la Timişoara să nu fie folosită ca paravan pentru abdicările morale şi politice”, se arată într-un comunicat semnat de Consiliul de conducere al Societăţii Timişoara.

Crin Antonescu a mai declarat că ziua de azi a fost una dintre cele mai frumoase din activitatea sa politică, pentru că, la 20 de ani de la Revoluţie, de Ziua Naţională a României, a fost semnat acest parteneriat, care în opinia sa marchează simbolic „sfârşitul tranziţiei, al dezordinii, al confuziei şi trecerea la o perioadă în care idealurile de acum 20 de ani să poată fi îndeplinite”.

 

 



243Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor