Garda de Mediu Timiș – amendă de 10.000 de lei pentru apa cu nămol și miros neplăcut din zona Freidorf

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
8Comentarii
Garda de Mediu Timiș – amendă de 10.000 de lei pentru apa cu nămol și miros neplăcut din zona Freidorf
© foto: Garda de Mediu
Garda de Mediu Timiș a aplicat o amendă de 10.000 de lei în urma sesizării unui cititor TION, sesizare pe care am transmis-o mai departe autorităților. Conform acestuia, în zona Freidorf ar fi existat o posibilă poluare a râului Bega, însoțită de un miros puternic, neplăcut.

Ca urmare a sesizărilor primite în data de 17 aprilie, din partea cetățenilor și a mass-media, cu referire la o posibilă poluare a râului Bega, în zona Freidorf, comisarii de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Timiș, împreună cu inspectori ai Administrației Bazinale de Apă Banat au inițiat imediat un control la fața locului.

„Pe parcursul verificărilor, în aval de stația de epurare a Municipiului Timișoara, apa prezenta zone cu sedimente și miros neplăcut, motiv pentru care au fost prelevate probe care au fost trimise la laborator pentru analiză. Rezultatele probelor de apă prelevate din râul Bega, la evacuarea stației de epurare a Municipiului Timișoara, au indicat depășiri la indicatorii fosfor total, CCOCr și materii în suspensie. Societatea a fost sancționată contravențional de către comisarii Gărzii de Mediu Timiș cu amendă în valoare de 10.000 lei, pentru că nu au notificat Comisariatul Judeţean Timiş despre incidentul care generat deversarea nămolului direct în râul Bega. De asemenea, operatorului stației de epurare i-a fost aplicată și măsura de îmbunătățire a sistemului de evacuare”, transmit reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Cauza acestor depășiri a fost un incident, care a condus la blocarea pompelor de evacuare a nămolului decantat în exces, fapt ce a determinat deversarea acestuia peste lamele deversoare ale decantorului direct în râul Bega. Incidentul a început în data de 14.04.2019 ora 23, când datorită precipitațiilor, au venit cantități mari de deșeuri în stația de epurare (aproximativ 83 metri cubi) care au îngreunat funcționarea grătarelor rare și dese, ducând apoi la blocarea rotorului pompelor de nămol de la două decantoare (în data de 17.04.2019).

Alina Călușeru, comisar-șef al Comisariatului Județean Timiș al Gărzii Naționale de Mediu. a transmis că pe lângă amenda aplicată, operatorul stației trebuie să procedeze la instalarea unui „ sistem de avertizare (acustică) a instalației de evacuare a nămolului în exces, astfel încât, în caz de accidente/incidente instalația să poată fi oprită imediat în vederea prevenirii incidentelor cu impact asupra emisarului natural”.

Articole pe aceeași temă:

Posibilă poluare pe Bega. Cititor TION: ”Se simte un miros puternic de WC”8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor