Gând rău pentru comune? Un arădean propune desființarea lor!

De Andreea Pintea
Gând rău pentru comune? Un arădean propune desființarea lor!
O nouă reformă teritorial-administrativă este propusă de arădeanul Mihail Neamțu, o voce tot mai importantă în PMP.

A pus gând rău comunelor! Comunitățile mici, fără prea mulți locuitori, dar cu primării ar putea fi comasate, pe hârtie, cu alte comune. Vorbim, deocamdată, doar de un proiect propus de nimeni altul decât arădeanul Mihail Neamțu, cel care acum este purtător de cuvânt al Partidului Mișcarea Populară și care a redevenit o voce în politica autohtonă.

Mihail Neamțu și-a făcut publice intențiile în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a punctat că „PMP propune comasarea comunelor cu mai puțin de 1000 de locuitori. Să oprim mersul spre nicăieri”, citat fiind de Mediafax.

„PMP cere ca reforma statului teritorial-administrativ să înceapă, cu măsuri ferme care să oprească mersul către nicăieri al României. (…) E nevoie de niște studii. PMP propune ca orice comunitate care are mai puțin de 1000 de suflete să se comaseze cu alte comune, pentru ca aparatul birocratic să fie mai suplu. 1000 de comune cheltuie mai mult decât pot să culeagă în termen de taxe și impozite. De aceea, trebuie să intervină întotdeauna Guvernul cu alocări suplimentare de la bugetul central și asta înseamnă bani luați de la infrastructură și duși în zona de consum”, a spus Mihail Neamțu, purtătorul de cuvânt al PMP.

Politicianul a mai subliniat și că există „peste 1000 de comune unde se cheltuie mai mult cu salariile decât se încasează din taxe. 1000 de comune, ceea ce ne obligă pe noi, cei de dreapta, să cerem ceea ce Președintele Băsescu a cerut în 2009, o reformă teritorial-administrativă, comasarea comunelor care nu sunt în stare să încaseze din taxe atât cât cheltuiesc”.

Patru din Arad

Dacă planul inițiat de Mihail Neamțu va fi agreat de PNL și pus în practică, la nivel de Arad am putea vorbi de patru comune. Potrivit ultimului recensământ în comuna Ignești sunt 669 locuitori, în Moneasa 884 locuitori, la Cărand 1001, iar cea mai puțin populată comună din județul nostru este Șiștarovăț cu 326 locuitori. Comasarea celor patru comune nu va aduce, însă, un trai mai ușor arădenilor din aceste localități. Practic, reforma ar presupune desființarea primăriilor din aceste comune, cu toate serviciile aferente. Așadar, drumuri mai lungi și, în final, mai costisitoare pentru cei care vor avea de interacționat cu administrația publică locală.

Dacă va găsi sau nu susținere proiectul lui Neamțu, rămâne de văzut, dar arădeanul a subliniat că a lansat această propunere de reformă inclusiv la nivel european, prin intermediul europarlamentarilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor