Fundatia Pentru Voi le propune autoritatilor timisorene o noua abordare a serviciilor sociale

De Adriana Ardelean
Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down
Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down
De Ziua Mondială a Sindromului Down, reprezentanții Fundației Pentru Voi, alături de 13 beneficiari care suferă de această afecțiune s-au întâlnit cu autoritățile locale și cele județene. Aceștia au propus o nouă abordare a serviciilor sociale, prin care primăria Timișoara ar putea contracta pentru cetățeni servicii sociale de la organizații non-guvernamentale.

Fundația Pentru Voi are în îngrijire 16 persoane care suferă de Sindromul Down. Majoritatea dintre acestea lucrează în cadrul unităților protejate, socializează și participă la diverse programe de dezvoltare, pentru a putea duce o viață normală. În Timișoara se estimează că trăiesc aproximativ 500 de persoane. Prin propunerea pe care o face fundația municipalității, autoritățile locale ar putea finanța serviciile sociale ale ONG-urilor, care și-ar putea extinde numărul de beneficiari.

„Am cerut continuarea sprijinului și modernizarea sa în sensul că ceea ce noi solicităm este contractarea serviciilor sociale, primăria să le contracteze de la Fundația Pentru Voi și de la alte organizații din oraș care oferă servicii pentru grupurile dezavantajate, este un mecanism modern care se practică în toate țările UE și credem că e timpul să îl introducem și în România. Am vrea ca Timișoara să fie în avangarda acestei mișcări și de această dată. Există un standard de cost, deci există baza pentru a putea contracta servicii sociale și practic primăria își îndeplinește rolul de finanțator de servicii pentru că este vorba despre cetățeni ai Timișoarei. Organizația neguvernamentală este cea care face managementul pentru că credem noi că și în acest domeniu statul este un administrator mai slab și că în domeniu ONG-urile au demonstrat că pot oferi servicii sociale de calitate la costuri reduse”, a declarat președintele Fundației Pentru Voi, Laila Onu, după întâlnirea cu viceprimarul Traian Stoia.

Deocamdată însă nu sunt stabilite clar pârghiile legale prin care primăria ar putea contracta servicii sociale de la organizațiile non-guvernamentale. Până când se reglementează situația, autoritățile locale se angajează să sprijine financiar fundația din bugetul anului 2013.

„Aceste persoane cer înțelegere, sunt oameni ca și noi, care trebuiesc ajutați, iar primăria face acest lucru. Primăria va sprijini în continuare această activitate. Noi avem niște sume de bani pe care le transferăm către activitățile dânșilor. Pentru moment noi nu avem încă buget, urmează ca după ce apare bugetul județului să îl întocmim și pe cel al primăriei și vom bate în cuie sumele pe care le acordăm către fundație”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down, la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor