Fundatia CardioPrevent: Numarul copiilor din Timisoara cu colesterolul crescut este neasteptat de mare

De Adrian Panduru
Fundatia CardioPrevent: Numarul copiilor din Timisoara cu colesterolul crescut este neasteptat de mare
© Tion: Fundatia CardioPrevent: Numarul copiilor din Timisoara cu colesterolul crescut este neasteptat de mare (foto: tion)
Sute de elevi din clasa a IV-a, de la școlile timișorene, au fost incluși, cu acordul părinților, în proiectul CLIPA – un screening extins, care să cuprindă iniţial copii, apoi şi părinţii/fraţii copiilor diagnosticaţi cu hiperlipidemie familială. Practic, celor mici li s-a testat valoarea colesterolului, iar medicii au descoperit valori… la care nu s-au așteptat.

Statisticile efectuate până în prezent arată că viitorii adulți care au la zece ani colesterolul peste 160 mg/dl riscă să facă infarct la 35 de ani, dacă nu sunt depistaţi şi trataţi corect încă de la această vârstă. Numărul celor afectați de hipercolesterolemie familială este, în mod obișnuit, de 0,5 la sută, însă rezultatele parțiale ale screening-ului arată că procentul celor aflați într-o situație de risc este mult mai mare.

„Din cei aproape 300 de copii cărora li s-a recoltat sânge până în prezent în cadrul proiectului CLIPA, peste 20% au valori ale LDL colesterolului mai mari de 100 mg/dl (3% au valori chiar mai mari decât 160 mg/dl), cu mult mai mari decât în previziunile noastre. Acest lucru este, probabil, doar parțial cauzat de modificările transmise genetic ce induc un nivel crescut al colesterolului (1 din 200 în statisticile europene), dar mai ales de modul de viață (alimentație defectuoasă și sedentarism), pe care îl practică de obicei locuitorii marilor orașe”, a declarat prof. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

Fundația CardioPrevent din Timișoara a lansat proiectul CLIPA (Controlul Precoce al HiperLIPidemiei Familiale la Adolescenţi), program susţinut de comunitatea locală reprezentată de Alianţa „Sănătate pentru Timişoara”.

Pornind de la faptul că unul dintre factorii determinanți în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare (prima cauză de mortalitate din România) este creșterea colesterolului din sânge, mai exact a LDL colesterolului, precum și de la constatarea că pragul de vârstă la care se declanșează aceste boli a scăzut îngrijorător, proiectul și-a propus un screening extins, care să cuprindă iniţial copii de clasa a IV-a, apoi şi părinţii/fraţii copiilor diagnosticaţi cu hiperlipidemie familială.

Astfel, printr-un simplu test de dozare a colesterolului pot fi depistaţi şi trataţi extrem de precoce copii care altfel sunt condamnaţi la suferinţa unei boli necruţătoare.

„Pragul complicaţiilor aterosclerotice – atac de cord şi atac cerebral, în special, este atins în medie la 53 de ani – cei cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, îl ating la 35 de ani. La cei depistaţi şi trataţi la 18 ani, pragul este atins la 45 de ani, iar dacă se intervine la 10 ani, împingem pragul la peste 50 de ani, la fel ca la cei fără această boală”, explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.

Sute de elevi din clasa a IV-a de la școlile timișorene au fost incluși, cu acordul părinților, în proiectul CLIPA, iar unora dintre ei li s-a recoltat sânge la sediul fundației. Vizita la CardioPrevent a cuprins, în afara analizei de sânge, și o scurtă prezentare a alimentației sănătoase, făcută de psihologul Gabriela Mut-Vitcu, știut fiind faptul că baza obiceiurilor alimentare se formează de la o vârstă fragedă. Copiii au fost invitați apoi să-și scrie impresiile într-un caiet.

„Mie mi-a plăcut foarte mult cum doamnele asistente au explicat felul în care trebuie să ne menținem stilul de viață sănătos. A fost foarte frumos și înțepătura cred că va fi un fleac!”, a spus Patricia.

„Mi-a plăcut mult de doamna Gabi că ne-a explicat foarte multe lucruri despre fructe și legume. Acum știu cum să mănânc sănătos”, a spus Karla.

„Validarea acestor rezultate va fi făcută prin testarea gratuită la laboratoarele Synevo a copiilor și a părinților acestora, în condițiile în care nivelul de LDL colesterol a fost peste 130 mg/dl. De menționat că datele copiilor evaluați nu au fost stocate în nici o bază de date și nici nu vor face obiectul unei cercetări, lăsând părinților libertatea de alegere a atitudinii medicale în continuare”, spune dr. Bogdan Mut-Vitcu, director medical al Fundației CardioPrevent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor