Fumatorii si alcoolicii, profitabili pentru stat

1Comentariu
Fumători
Fumători
BUCUREŞTI – Autoritatile incaseaza un miliard de euro de pe urma fumatorilor, dar cheltuiesc jumatate pentru tratarea bolilor Potrivit unor calcule estimative, sistemul sanitar cheltuieste anual peste 670 milioane de euro pentru tratamentele aferente.

Afectiunile pulmonare se numara printre cele mai intalnite forme de boala in randul fumatorilor, iar costurile unui astfel de tratament nu sunt deloc de neglijat. Florin Mihaltan, doctor conferentiar la Institutul “Marius Nasta”, sustine ca in evidenta spitalelor din tara noastra sunt inregistrati un numar de aproximativ un milion de bolnavi care sufera de BPOC (afectiune pulmonara cronica), iar spitalizarea pe o perioada de 15 zile, cat dureaza un ciclu de tratament, costa 800 de euro.

De departe, cea mai costisitoare boala provocata de fumatul intens este cancerul pulmonar, anual fiind diagnosticati cu aceasta maladie peste 10.000 de persoane. Tratamentul pe o singura luna costa in acest caz nu mai putin de 2.700 de euro. Dependenta de alcool determina in cele mai multe cazuri boli psihice, costurile implicate cifrandu-se la aproximativ 300 de euro pentru fiecare bolnav in parte. La nivel national, exista in jur de 11.000 de paturi in spitalele de psihiatrie.

O analiza realizata de ziarul “Adevarul” releva faptul ca sumele cheltuite de stat pentru tratarea bolilor cauzate de alcool si tutun sunt inferioare celor virate anual la buget de producatorii din industrie. Asta, cu toate ca numarul imbolnavirilor cauzate de aceste vicii este, in ultima perioada, in continua crestere.

Desi majoritatea tarilor europene detin statistici oficiale clare privind costurile bugetare cu tratarea bolilor provocate de tutun si alcool, Romania nu are deocamdata niciun studiu in acest sens. Chiar daca, in momentul introducerii, in luna mai 2005, a taxei pe viciu, autoritatile au justificat aceasta masura prin colectarea la buget a unor sume care vor fi folosite pentru combaterea efectelor bolilor provocate de tutun, Ministerul Sanatatii nu are nici in prezent o situatie concreta.

“In acest moment este in derulare o cercetare care sa arate costurile pe care sistemul sanitar le suporta cu tratarea bolilor cauzate de cele doua vicii”, a declarat pentru “Adevarul” Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii.

Statul a incasat accize de 730 milioane euro

In asteptarea rezultatelor oficiale, am incercat sa realizam un calcul estimativ al veniturilor bugetare in raport cu cheltuielile suportate.Potrivit cifrelor oficiale ale Fiscului, coroborate cu datele estimative ale jucatorilor din industrie, tutunul a adus anul trecut statului venituri de peste un miliard de euro.

Numai accizele la tutun colectate anul trecut de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-au ridicat la 730 milioane de euro, la care se adauga taxa de viciu – 217 milioane de euro, dar si alte taxe si impozite (n.r.- impozit pe profit, impozit pe salarii sau fonduri de mediu), a caror valoare a fost de peste 240 milioane de euro.

Statul incaseaza asadar peste un miliard de euro de pe urma fumatorilor, dar cheltuieste aproximativ jumatate din aceasta suma pentru tratarea diverselor boli cauzate de tutun. Cea mai frecventa boala provocata de fumat este BPOC, afectiune pulmonara cronica de natura inflamatorie.

“In evidentele spitalelor din tara noastra sunt inregistrati aproximativ un milion de bolnavi care sufera de aceasta afectiune. Spitalizarea pe o perioada de 15 zile, cat dureaza un ciclu de tratament, costa 800 de euro, suma suportata integral de la buget”, a declarat pentru “Adevarul” Florin Mihaltan, doctor conferentiar la Institutul “Marius Nasta”.

Potrivit acestuia, pentru 80% din numarul total al bolnavilor diagnosticati cu BPOC, fumatul este principala cauza a imbolnavirii. Un calcul simplu arata astfel ca statul cheltuieste anual numai cu acesti bolnavi aproximativ 640 milioane de euro.

“In spitalele din Romania sunt un milion de bolnavi care sufera de afectiune pulmonara cronica de natura inflamatorie”
Florin Mihaltan doctor conferentiar la Institutul “Marius Nasta”

11.000 de cazuri de cancer in fiecare an

Si asta nu e totul, pentru ca tutunul provoaca 90% din cazurile de cancer pulmonar. “Anual, intr-un judet sunt diagnosticati cu cancer pulmonar in medie 325 de persoane. Costurile totale suportate nu pot fi insa contabilizate, intrucat tratamentul, precum si costul aferent difera in functie de stadiul bolii”, a declarat pentru “Adevarul” Marlen Farcas, director executiv al Societatii Romane de Cancer.

Potrivit acesteia, media de 325 de cazuri/an este valabila la nivelul a 35 de judete din tara, ceea ce inseamna ca, anual, sunt identificate peste 11.000 de noi cazuri. Surse medicale ne-au precizat ca tratamentul unui bolnav de cancer pulmonar se ridica lunar la 9.000 lei.

Tratarea anuala a celor peste 11.000 de bolnavi necesita astfel cheltuieli de peste 30 milioane de euro, in cazul efectuarii doar a unui singur tratament efectuat fiecarui pacient in parte.

Alcoolul aduce 280 milioane de euro la buget

Sumele incasate efectiv de stat de pe urma consumatorilor de alcool sunt semnificativ mai mici decat cele precedente. Asta si pentru ca, potrivit reprezentantilor patronatului din domeniu, evaziunea este foarte ridicata in acest sector. Astfel, accizele au adus anul trecut bugetului 278,6 milioane de euro.

“Calculate la o productie de alcool etilic de 470.000 hectolitri, statul ar fi trebui sa colecteze din accize 353 milioane de euro. La care se adauga impozitul pe profit, dar si accizele calculate pentru tuica si rachiurile naturale produse in Romania. Acestea din urma sunt insa nefiscalizate in proportie de 99,9% “, a declarat pentru “Adevarul” Radu Morariu, vicepresedintele Garant.

Cheltuielile statului cu dependentii de alcool se ridica anual la peste trei milioane de euro, daca luam in calcul ca in spitalele de psihiatrie exista 11.000 de paturi. “In fiecare an sunt ocupate toate locurile, iar tratamentul unui bolnav costa 1.000 de lei”, a declarat Dan Prelipceanu, profesor doctor la Spitalul Obregia, din Capitala.

Potrivit acestuia, numai la nivelul spitalului in care profeseaza se fac anual 33.000 de internari, din care 15% reprezinta boli provocate de alcool. Reprezentanti din sistemul medical spun insa ca aceasta suma este subevaluata, intrucat nu tine sema de multe alte costuri indirecte ce nu pot fi contabilizate. Potrivit lui Prelipceanu, in Romania sunt inregistrati in acest moment jumatate de milion de dependenti de alcool.

Cele doua vicii lovesc si bugetele altor tari

Spre deosebire de Romania, pentru majoritatea tarilor din Europa si nu numai, cheltuielile cu tratarea bolilor provocate de tutun si alcool se dovedesc mai mari fata de sumele incasate la buget.

Contabilizarea costurilor aferente tratarii bolilor cauzate de cele doua vicii este o problema actuala si la nivel mondial. Exista inca incertitudini si neintelegeri asupra costurilor ce ar trebui incluse si cum ar trebui calculate.

Chiar si asa, fiecare tara dezvoltata are totusi o “statistica” privind cheltuielile aferente. Statele Unite ale Americii cheltuiesc anual cu tratarea bolilor cauzate de alcool aproape 175 miliarde de dolari (130 miliarde de euro), la care se adauga alte 137 miliarde de dolari (echivalentul a 100 miliarde de euro) pentru fumatori.

Problemele de sanatate ale alcoolicilor din Scotia scot din buzunarul statului aproximativ 1,1 miliarde lire sterline (1,6 miliarde de euro), costuri in care sunt incluse serviciile de urgenta, costurile la locul de munca etc.

California se numara si ea printre zonele in care abuzul de alcool si costurile aferente sunt semnificative. Astfel, anual, statul californian cheltuieste 17,8 miliarde de dolari -13 miliarde de euro.

Nici Suedia nu este iertata de existenta unei rate mari a alcoolismului in randul locuitorilor. La nivelul anului 2005, costurile sociale s-au ridicat la 160 miliarde de coroane suedeze (17,4 miliarde de euro), in crestere de la doar 50 miliarde de coroane suedeze (5,4 miliarde de euro), la mijlocul anilor 90.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor