Frig în şcolile „europene”

Reactualizat la:
Frig în şcolile „europene”
BUCUREŞTI – Elevii Liceului „George Enescu” din Capitală învaţă ca-n Evul Mediu, din cauza incompetenţei autorităţilor de a gestiona finanţarea de peste 100 milioane de euro primită de la BEI.

Situaţia celor 106 unităţi de învăţământ din Bucureşti intrate în programul finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) este critică. „Avem mari probleme cu programul BEI”, recunoaşte şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu. Printre unităţile de învăţământ încremenite în acest program semieşuat este Liceul de Muzică „George Enescu“. Aici, orele de studiu individiual se desfăşoară în frig.

Din numărul total de şcoli şi licee care ar trebui reabilitate de către Primăria Capitalei, cu cei peste 200 de milioane de euro, lucrările au început doar la 23 de unităţi de învăţământ. „Una, două şcoli sunt gata”, precizează Banu. La Liceul de Muzică „George Enescu”, şantierul a început teoretic de aproape doi ani.

Cu toate acestea, în prezent jumătate din clădire este nefuncţională. Cine est­e de vină? Directorul liceului dă vina pe constructor, constructorul arată cu degetul către Primăria Capitalei, car­e s-a spălat pe mâini după ce a plătit un consultant cu 1,5 milioane euro tocmai pentru ca acesta să monitorizeze şi să ducă la bun sfârşit programul.

„Va trebui să ne mutăm iar”

„Chiar dacă centrala nu mai este branşată suntem nevoiţi să folosim clasele de studiu individual care intră în reparaţii”, a explicat directorul adjunct de la „George Enescu”, Mirela Bulgariu. În consecinţă, tinerii muzicieni sunt nevoiţi să repete cel puţin cinci ore pe săptămână în frig.

„Am modificat orarul, am mutat copiii, dar orele de studiu individual trebuie să se desfăşoare şi aici, pentru că efectiv nu avem unde muta atâţia copii şi atâtea instrumente. Am adus radiatoare şi calorifere electrice”, a explicat directorul general, Horia Drăgoi. Copiii se îngrozesc la gândul că vor trebui, din nou, să se plimbe de colo colo cu instrumentele.

„Au fost câteva zile în care a fost teribil de frig. Spaţiul este şi aşa destul de mic. Va trebui să ne mutăm iar, în alte săli, aşa că vom fi mai mulţi şi va fi mult mai greu să ne pregătim”, a spus Andreea Iulia Smeu, elevă în clasa a XII-a.

Contracte păguboase

Conducerea liceului a explicat că a semnat o convenţie cu constructorul privind plata utilităţilor. Potrivit acesteia, suma a fost împărţită între firma respectivă şi liceu, însă doar liceul s-a achitat de datorii. „Am înţeles că firma are un buget special de la Unitatea de Implementare a Proiectelor de la Primărie, însă nu vor să plătească”, a spus directorul adjunct. „După ce am plătit o serie de facturi, a venit Garda Financiară peste mine.

Am semnalat Primăriei Capitalei că nu mai pot plăti, iar răspunsul a fost să mă înţeleg cu liceul”, susţine preşedintele firmei constructoare de la „Enescu”, SC „General Construct&Consult”, Ştefan Osain. El a adăugat că municipalitatea nu i-a plătit pentru lucrările executate, ci „ţine banii în cont, iar noi din această cauză terminăm lucrările”.

În replică, reprezentantul Unităţii de Implementare a Proiectului, din cadrul Primăriei Capitalei, Vasile Panţâru, a precizat că SC „General Construct & Consult” „nu ar­e de luat niciun ban de la primărie şi ne gândim să reziliem contractul”.

Monitorizare de 2,5 milioane de euro

Potrivit prefectului Capitalei, Cătălin Deaconescu, monitorizarea lucrărilor pe acest program o face municipalitatea prin firma de consultanţă „Hill International”. Acesta a încasat deja de la Primăria Bucureşti 66% din contravaloarea serviciilor prestate, adică aproximativ 1,5 milioane de euro din cele peste 2,5 milioane de euro. „Este adevărat că nu există o corelare procentuală a banilor primiţi de către Hill cu ceea ce s-a realizat până acum în şcoli”, conchide Panţâru.

Banii nu au fost cheltuiţi nici în ţară

Un raport al Departamentului de Control al Guvernului arată că procentele de realizare a cheltuielilor pentru investiţii au fost minime. Astfel, anul acesta, în Dolj s-a cheltuit un procent de 10,78% din fondurile alocate, în Neamţ – 19%, Mehedinţi – 23%, iar în Constanţa – 32%.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !