FRF i-a răspuns lui Iancu!

5Comentarii
FRF i-a răspuns lui Iancu!
FRF a răspuns astăzi acuzaţiilor aduse de oficialii Politehnicii Timişoara:

Referitor la afirmaţiile făcute de oficialii SC FC TIMIŞOARA SA, precum şi la articolele apărute în mass-media prin care s-a susţinut că FRF nu s-a implicat în aflarea adevărului în ceea ce priveşte litigiul cu privire la denumirea, culorile şi istoricul Politehnicii Timişoara, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

1. Aşa cum rezultă din pct. 3.14 din hotărârea arbitrală pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006, FRF, prin domnii Adalbert Kassai – Secretar General şi Justin Ştefan – Avocat, a solicitat TAS, la data de 13 octombrie 2006, să dispună suspendarea judecăţii în cauza CAS 2006/A/1109 (SC FC Politehnica Timişoara SA vs/ CS FCU Politehnica Timişoara) până la momentul soluţionării cererii de revizuire formulată de CS FCU Politehnica Timişoara la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a FRF.
2. La data de 15 ianuarie 2007, ca urmare a solicitării CS FCU Politehnica Timişoara înregistrată la FRF sub nr. 13/09.01.2007, FRF a înaintat către TAS un memoriu referitor la anumite aspecte discutabile sesizate în hotărârea arbitrală pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006. Reprezentantul legal al FRF, dl. Justin Ştefan – Avocat a făcut referire la următoarele aspecte:
a) competenţa TAS de a se pronunţa asupra unor cereri cu privire la denumirea unei persoane juridice, culorile unui club şi drepturile asupra acestora;
b) chestiuni legate de denumirea structurilor sportive în regulamentele FRF;
c) chestiuni legate de denumirea structurilor sportive şi competenţa TAS asupra acestei probleme;
d) culorile unui club;
e) chestiuni legate de culorile structurilor sportive şi competenţa TAS asupra acestor probleme;
f) chestiuni legate de transformarea unei persoane juridice.
În finalul memoriului sus-amintit, s-a solicitat TAS să analizeze ”cu atenţie cererea formulată de CS FCU Politehnica Timişoara, pentru a nu aduce atingere dispoziţiilor legislaţiei române în vigoare.”.
3. La data de 23 februarie 2007, printr-o adresă semnată de domnii Ioan-Angelo Lupescu – Director General şi Justin Ştefan – Avocat, au fost înaintate către FIFA copiile adreselor transmise de FRF către TAS. Prin aceeaşi adresă s-a solicitat FIFA acceptarea organizării unei întâlniri cu reprezentanţii FRF în vederea prezentării unor probleme de ordin juridic legate de dispoziţiile legislaţiei române în vigoare în ceea ce priveşte punerea în executare a hotărârii arbitrale pronunţate de TAS la data de 5 decembrie 2006. În urma solicitării FRF, FIFA a acceptat organizarea la Zurich a unei întâlniri informale la care au participat domnii Mircea Sandu – Preşedinte şi Justin Ştefan – Avocat care au prezentat reprezentanţilor Comisiei de Disciplină a FIFA aspectele de natură juridică care au întârziat punerea în executare a hotărârii arbitrale pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006.
4. La data de 1 martie 2007, printr-o adresă semnată de dl. Ioan-Angelo Lupescu – Director General a fost comunicată FIFA decizia nr. 21/22.02.2007 prin care a fost admisă de către Curtea de Arbitraj pentru Fotbal cererea de revizuire formulată de CS FCU Politehnica Timişoara.
5. La data de 18 iunie 2007, printr-o adresă semnată de dl. Mircea Sandu, FRF a informat FIFA şi TAS asupra executării hotărârii arbitrale pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006 de către SC FCU Politehnica Timişoara & Invest SA. Printre altele, în conţinutul adresei sus-menţionată se arăta: ”(…) Cu toate acestea, menţionăm că există anumite impedimente practice legate de punerea în executare a hotărârii TAS din data de 5 decembrie 2006 în ceea ce priveşte culorile, imnul şi emblema clubului SCS FC Politehnica Timişoara SA. Astfel, în ceea ce priveşte culorile, clubul SCS FC Politehnica Timişoara SA a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci înregistrarea mărcii individuale, combinată constând din denumirea Fotbal Club Politehnica Timişoara, cu element figurativ şi a revendicat culoarea violet. Cererea de marcă formulată de SCS FC Politehnica Timişoara SA urmează a fi supusă exemenului de fond pentru a stabili dacă îndeplineşte condiţiile legale de înregistrare în registrul mărcilor înregistrate, prevăzute de Legea nr. 84/1998. Echipamentul de joc al SC FCU Politehnica Timişoara & Invest SA are culoarea alb-violet, motiv pentru care nu este încălcat dreptul la marcă al SCS Politehnica Timişoara SA. Considerăm că poate constitui o marcă: numai combinaţia sau dispunerea culorilor. Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene a adoptat recent o soluţie prin care a acceptat că în principiu culorile sau combinaţiile de culori per se sunt capabile să constituie o marcă comunitară în măsura în care sunt capabile să distingă bunurile şi serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi [cazul T-316/00 Viking – Umwelttechnik GMBH c/ OHIM]. Prin urmare, s-ar putea supune că în principiu culorile sau combinaţiile de culori ale unui club pot constitui o marcă numai în măsura în care sunt capabile să distingă acel club de un altul. În opinia noastră, distinctivitate unui club nu poate fi asigurată doar prin intermediul mărcii, ci, în mod cumulativ, prin intermediul denumirii/firmei şi al culorilor. De altfel, în fotbalul european şi românesc există o serie de cluburi care folosesc aceleaşi culori (Juventus Torino, Udinese, Jiul Petroşani, UTA Arad etc), nepunându-se în discuţie posibilitatea de confuzie. (…)”.
6. La data de 17 iulie 2007, în urma unei solicitări a FIFA datată 13.07.2007, FRF a comunicat FIFA, printr-o adresă semnată de dl. Adalbert Kassai – Secretar General, că SC FC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA a executat în totalitate hotărârea arbitrală pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006, solicitând închiderea litigiului.
7. La data de 23 mai 2008, ca urmare a solicitării Comitetului Executiv al FRF, Societatea Civilă de Avocaţi Tuca, Zbârcea şi Asociaţii a pus la dispoziţia FRF un memorandum privind efectele unor hotărâri judecătoreşti/arbitrale asupra SC Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA, SC FC Politehnica Timişoara SA şi asupra SC Fotbal Club Politehnica 2002 Timişoara SA. Acest memorandum a reprezentat o analiză juridică independentă în ceea ce priveşte litigiul cu privire la denumirea, culorile şi istoricul Politehnicii Timişoara, precum şi la aplicabilitatea deciziilor pronunţate de TAS şi Curtea de Arbitraj pentru Fotbal.
8. Astfel cum rezultă din punctele 1-7 din prezentul comunicat de presă, FRF a informat FIFA şi TAS cu privire la neconcordanţele existente între dispoziţiile legislaţiei interne în vigoare şi hotărârea arbitrală pronunţată de TAS la data de 5 decembrie 2006. Menţionăm că în vederea asigurării transparenţei, FRF va prezenta mass-media în cel mai scurt timp toate documentele sus-arătate pentru a demonstra ataşamentul faţă de principiul juridic al legalităţii şi al aflării adevărului.
9. De asemenea, trebuie precizat că FRF nu este un organism jurisdicţional, motiv pentru care analiza critică a documentelor înregistrate la FRF este făcută, în cazul unor litigii, de comisiile cu atribuţii jurisdicţionale ale FIFA, UEFA sau FRF, de TAS sau de instanţele judecătoreşti de drept comun competente să soluţioneze litigiile privind activitatea fotbalistică.
Având în vedere dispoziţiile imperative ale Statutelor şi Regulamentelor FIFA şi UEFA, FRF nu poate risca eliminarea cluburilor româneşti precum şi a echipelor naţionale ale României din competiţiile internaţionale, motiv pentru care a pus în executare la data de 4 septembrie 2008 decizia FIFA de a depuncta clubul SC FC Timişoara SA cu 6 puncte. Urmează ca reprezentanţii SC FC Timişoara SA să analizeze în ce măsură există sau nu prevederi regulamentare la nivelul legislaţiei FIFA care să permită înlăturarea acestei decizii în măsura în care oficialii SC FC Timişoara SA o vor considera nelegală.
În ceea ce priveşte suporterii clubului SC FC Timişoara SA îi asigurăm că nu există niciun conflict direct sau indirect între persoanele din conducerea FRF şi oficialii clubului timişorean, care să prejudicieze interesele clubului, instituţia Preşedintelui FRF, a Directorului General şi a Secretarului General reprezentând o garanţie a echilibrului şi legalităţii în fotbalul românesc. De asemenea, dorim să subliniem încă o dată că FRF va depune în continuare toate eforturile necesare în vederea aflării adevărului în ceea ce priveşte litigiul referitor la denumirea, culorile şi istoria Politehnicii Timişoara, deoarece mai presus de orice persoane sau interese, fotbalul aparţine suporterilor.

Cu aleasă consideraţie,
Departamentul Juridic al FRF5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor