Freze moderne la Puşcărie

5Comentarii
Freze moderne la Puşcărie
TIMIŞOARA - Au furat pe rupte, au vândut droguri, au tâlhărit oameni ori au prădat conturi bancare. Dar acum s-au cuminţit şi s-au ….reprofilat. Întorc bucle, tund şi vopsesc părul în ultimele tendinţe, ştiu totul despre şuviţe, meşe sau tratamente pentru podoaba capilară.

Este vorba de mai multe puşcăriaşe aflate în Penitenciarul Popa Şapcă din Timişoara, care s-au apucat să înveţe pe rupte meseria de coafeză. După cursuri intensive, când vor păşi pe poarta închisorii, vor pleca acasă …hair-style-iste. Până atunci, însă, vor figura pe ştatele de plată ale penitenciarului şi vor primi salarii de coafeze.

Ceilalţi deţinuţi sunt deja abonaţi, evident, pe termen lung, şi beneficiază de tunsori gratuite, în vreme ce gardienii vor trebui să plătească pentru freză. Încântate, puşcăriaşele îşi fac deja calcule gândindu-se la bacşişurile grase pe care paznicii le vor lăsa în urmă.

Zece deţinute şi-au schimbat meseria la răcoare. Acum infractoare, ele vor părăsi penitenciarul cu diplome de coafeze, în premieră în sistemul penitenciar. Iniţial, la cursuri s-au înscris 13 femei, însă doar 10 au şi absolvit.

„Am primit toată aparatura, în valoare de 26 de mii de euro, sub formă de donaţie. Aşa că am demarat acest program de reinserţie socială, prin organizarea unui curs de coafeze, în parteneriat cu Şcoala de Afaceri şi Meserii Timişoara. Programul de pregătire a durat 5 luni, timp în care deţinutele au fost instruite de 5 lectori de specialitate, inclusiv pe probleme de legislaţia muncii şi igienă. Absolventele, pe lângă diplome, vor primi cinci zile libere, timp în care vor putea sta cu familia. Cele care au fost acasă de paşte, vor fi recompensate în alte moduri”, a arătat Ioan Băla, directorul Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă Timişoara.

Ba mai mult, cât vor rămâne în spatele gratiilor, absolventele vor presta serviciul de coafeză, în spatele gratiilor, fiind chiar plătite cu 1 200 000 de lei pe lună sau vor primi zile câştig, care vor fi scăzute din pedeaapsă.

„Dacă nu vrei să înnebuneşti în cameră, sunt foarte bune aceste cursuri. Îţi găseşti o ocupaţie”, a arătat una dintre absolvente. Cert este că modelul inventat la Timişoara a prins şi la nivel naţional.

De anul acesta, Ministerul Muncii suportă toate cheltuielile legate de organizarea acestor cursuri, pentru Timişoara fiind subvenţionate cele mai multe locuri din ţară – 150.

Sabin Cercel5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor