Francezii au venit in Timis pentru a gasi solutii la problema romilor din Franta

De B.A.M.
1Comentariu
Francezii au venit in Timis pentru a gasi solutii la problema romilor din Franta
Francezii au venit in Timis pentru a gasi solutii la problema romilor din Franta
Oficialităţile franceze şi-au dat seama, după doi ani, că, deşi dau bani romilor pentru a se întoarce în România, cu prima ocazie aceştia iau autobuzul înapoi către Franţa. Mai mult, francezii şi-au dat seama că, decât să plătească din buzunarul propriu 100 sau 200 de euro pentru fiecare rom repatriat, pot mai bine să acceseze programe europene pentru reintegrarea romilor în societatea românească.

O delegaţie condusă de preşedintele Oficiului Francez pentru Imigrare și Integrare, Arno Klarsfeld, se află în aceste zile în Timiş pentru a identifica modalităţi de punere în practică a unui program exeprimental social de reintegrare în societatea românească a 80 de familii de romi care în acest moment se află în Franţa.

„Este vorba de 80 de familii din Timiş, Alba, Bihor, Mehedinţi şi Dolj. Vom încerca să reintegrăm aceste 80 de familii în România pentru a vedea cum putem preveni declinul romilor şi cum se pot reintegra aici în loc să rămână în Franţa, într-o viaţă de mizerie. Este o problemă care preocupă Franţa, dar şi întreaga Europă”, a afirmat oficialul francez.

El nu a putut preciza în ce va consta acest program de reintegrare, însă a afirmat că problema este una complicată, pentru că romii au fost persecutaţi de secole.

„Este o problemă complicată, deoarece romii nu au un teritoriu al lor şi au o identitate culturală foarte puternică. Acest popor a fost persecutat, dat la o parte, exterminat de-a lungul secolelor. Dar, în acelaşi timp, nu a ştiut să dea naştere unei elite în sânul propriei comunităţi. Nu am văzut un adevărat lider rom care să îi determine pe copii să meargă la şcoală, dar sunt lideri mafioţi, probabil, care determină fetele să facă trotuarul. Nici Franţa, nici România nu tolerează această situaţie, nu trebuie să tolerăm fete de 14 -15 ani să facă trotuarul. Pentru a rezolva problema trebuie să lucrăm împreună la nivel european, români şi francezi şi romi”, a mai spus Arni Klarsfeld.

El a precizat însă că fondurile pentru finanţarea acestui proiect ar putea proveni din Fondul social european.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor