FMI vrea să elibereze la pachet următoarele două tranşe pentru România, de 2,3 miliarde euro

O misiune a FMI condusă de Jeffrey Franks va veni în perioada 20-27 ianuarie la Bucureşti, înpreună cu delegaţii ale CE şi Băncii Mondiale, pentru a discuta despre eliberarea tranşelor III şi IV, în valoare totală de 2,3 miliarde euro, din împrumutul extern al României, a anunţat vineri FMI.

“Între 20 şi 27 ianuarie, o misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va veni la Bucureşti pentru a discuta ce-a de-a doua şi cea de-a treia evaluare a acordului extern al României, susţinut de FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Delegaţia se va întâlni cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerului Finanţelor Publice şi va lucra îndeaproape cu misiuni ale CE şi ale Băncii Mondiale. Delegaţia FMI va anunţa concluziile la finalul vizitei”, a spus reprezentantul FMI în România, Tonny Lybek.

Astfel, dacă România a îndeplinit condiţiile acordului extern, atât cea de-a treia tranşă, de circa 1,5 miliarde euro (1,409 milioane DST-drepturi speciale de tragere), cât şi cea de-a patra tranşă, de circa 0,8 miliarde euro (766 milioane DST) vor fie liberate de FMI, a mai anunţat instituţia. 

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat joi că România a îndeplinit condiţiile pentru eliberarea următoarei tranşe din împrumutul de la FMI, odată cu aprobarea bugetului de stat pe anul 2010. El a adăugat că FMI urmează să trimită o misiune la Bucureşti la mijlocul săptămânii viitoare.

Vlădescu a informat vineri membrii Cabinetului că va participa, marţi, la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi Economie din statele Uniunii Europene (ECOFIN), după care va reveni la Bucureşti cu misiunea FMI. “Marţi, eu sunt la ECOFIN şi mă întorc de acolo cu delegaţia FMI”, a spus ministrul.

FMI a dat României primele două tranşe din pachetul de asistenţă financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro. A treia tranşă, de 1,5 miliarde euro, era programată iniţial pentru jumătatea lunii decembrie, însă a fost amânată până la data formării unui nou guvern.

Şi Comisia Europeană a amânat acordarea celei de-a doua tranşe, de 1 miliard de euro, din împrumutul acordat României, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani, aşteptând clarificarea situaţiei de la Bucureşti.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase