Florica Birsasteanu, candidatul PSD la Primaria Timisoara, acuzat de conflict de interese

De Bogdan Marta
Reactualizat la:
6Comentarii
Florica Birsasteanu, candidatul PSD la Primaria Timisoara, acuzat de conflict de interese
© Tion: Florica Birsasteanu, candidatul PSD la Primaria Timisoara, acuzat de conflict de interese
Agenția Națională de Integritate îl acuză pe deputatul de Timiș Florică Bîrsășteanu, candidatul PSD la Primăria Timișoara la alegerile locale din acest an, de conflict de interese deoarece ar fi deținut concomitent funcțiile de consilier local și manager al Spitalului Județean din Timișoara.

Agenția Națională de Integritate a transmis, miercuri, că faptele de care este acuzat Florică Bîrsășteanu s-au petrecut în urmă cu patru ani, pe vremea când acesta era director al Spitalului Județean din Timișoara.

„Bîrsășteanu Florică s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut simultan mai multe funcții și calități, contrar prevederilor legale, astfel: în perioada 2 octombrie 2012 – 30 aprilie 2014 a deținut simultan atât funcția de director medical interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. Centrul de Radioimagistică Dr. Bîrsășteanu S.R.L.; în perioada 30 aprilie – 17 iunie 2014 a deținut simultan atât funcția de manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. Centrul de Radioimagistică Dr. Bîrsășteanu S.R.L.; în perioada exercitării mandatului său de consilier local, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. V. Babeș (instituție aflată în subordinea Primăriei Municipiului Timișoara) a încheiat Contractul de furnizare de servicii medicale cu S.C. Centrul de Radioimagistică Dr. Birsasteanu S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deținea calitatea de administrator la data încheierii contractului). În baza acestui contract, S.C. Centrul de Radioimagistică Dr. Bîrsășteanu S.R.L. a obținut venituri în cuantum de 86.305 lei”, au transmis inspectorii de integritate.

În plus, cei de la Agenția Națională de Integritate susțin că Bîrsășteanu a votat o Hotărâre de Consiliu Local prin care firma sa a beneficiat direct de fonduri.

„Mai mult, Bîrsășteanu Florică a încălcat și regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de consilier local, acesta a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 298 din 30 mai 2013, în urma căreia au fost încheiate Contractul de închiriere și Actul adițional între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș și Centrul de Radioimagistică Dr. Bîrsășteanu S.R.L. (societate în cadrul căreia persoana evaluată deținea calitatea de administrator la data adoptării hotărârii). Bîrsășteanu Florică a deținut funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Timișoara în perioada 15 ianuarie 2013 – 26 iunie 2014, funcția de director medical în perioada 2 octombrie 2012 – 30 aprilie 2014, respectiv funcția de manager interimar, în perioada 30 aprilie – 17 iunie 2014, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara”, mai spun cei de la ANI.

Conform acestora, deputatul de Timiș știe că a fost declanșată procedura de evaluare și a depus un punct de vedere la dosar în apărarea sa. Cei de la ANI mai susțin că Bîrsășteanu ar fi încălcat nu mai puțin de șapte articole de lege și riscă decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau demnitate publică timp de trei ani.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, mai transmit cei de la ANI.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor