Flexibilitate corporală prin exerciţii Tai chi

Reactualizat la:
Flexibilitate corporală prin exerciţii Tai chi
Acestea pot fi practicate de fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, afecţiune sau greutate corporală.

Practică străveche chineză, Tai chi este o formă a artelor marţiale care foloseşte mişcările lente pentru întărirea rezistenţei muşchilor şi a încrederii în sine, pentru obţinerea unui echilibru perfect între trup şi minte. Practicarea regulată a Tai chi, numită de chinezi şi “meditaţie în mişcare”, are capacitatea de a ne îmbunătăţi flexibilitatea şi echilibrul corpului, precum şi starea de bine, eliminând stresul. Mişcările pe care le presupune sunt lente, pline de graţie şi fluiditate, efortul fiind aproape insesizabil.

Tai chi, o practică menită să exerseze atât mintea, cât şi corpul, printr-o serie de mişcări sincronizate, precum un dans. Specialiştii chinezi consideră că exerciţiile Tai chi pot amâna procesul de îmbătrânire, prelungind durata de viaţă. Aceştia explică eficacitatea exerciţiilor prin faptul că ele ajută la întărirea muşchilor şi a tendoanelor, fiind folosite şi ca adjuvant în tratarea afecţiunilor cardiace, a tensiunii arteriale crescute, a artritei, afecţiunilor digestive, a depresiilor şi a unor boli de piele.

“Ceea ce oferă unicitate acestei forme de arte marţiale este capacitatea fiecăruia dintre noi de a o practica. Bătrânii, persoanele supraponderale precum şi bolnavii de artrită pot participa la cursurile de Tai chi”, a explicat Bill Douglas, profesor de Tai chi şi fondatorul Zilei Mondiale de Tai Chi. Una dintre problemele pe care aceste exerciţii le rezolvă este aceea a echilibrului şi flexibilităţii în cazul persoanelor de vârsta a treia.

Un studiu recent a fost realizat pe un grup de adulţi cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani, care au practicat Tai chi de trei ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni. Cercetarea a arătat că nivelul flexibilităţii, al rezistenţei şi al forţei musculare al participanţilor la studiu era cu mult mai mare după cele 12 săptămâni de exerciţii.

Exerciţiile nu necesită un efort fizic mare

Dacă nu puteţi realiza exerciţiile tradiţionale, puteţi apela la această practică pentru a arde caloriile în plus şi pentru a pierde din greutate. Cu toate că Tai chi este o activitate care poate fi realizată de fiecare dintre noi, există şi anumite limite. Dacă aveţi o formă de artrită care vă afectează încheieturile, o afecţiune care vă limitează mobilitatea (osteoporoză, dureri de spate), sau dacă sunteţi gravidă trebuie consultat medicul înainte de a începe un program de exerciţii Tai chi.

Gimnastica Tai chi poate fi practicată şi acasă

“Chiar dacă ideal este ca Tai chi să se practice în natură, exerciţiile pot fi practicate şi acasă, dacă spaţiul o permite. Nu este nevoie să se urmeze un program strict. Chiar dacă în prezenţa instructorului, practica este individuală şi durează în jur de o oră, acasă practicantul poate face doar zece minute de exerciţii, dacă acesta consideră că sunt suficiente pentru a-i oferi o stare de bine.

Principalul scop al Tai chi este eliberarea de stresul cotidian, destinderea minţii, însă este şi o formă de îmbunătăţire a condiţiei fizice şi a nivelului energetic. Exerciţiile sunt precedate de mişcări de încălzire şi destindere a corpului, prin care se elimină tensiunea din articulaţii. Mişcările propriu-zise de Tai chi reglează nivelul energetic al corpului, sistemul respirator şi cel circulator”, a explicat Costin Vasile, instructor asociat Tai chi în cadrul Şcolii Universal Tao cu sediul în Thailanda.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !