Firmele caută metode de a eluda fiscul

1Comentariu
Firmele caută metode de a eluda fiscul
Numărul mare de taxe şi impozite conduce la găsirea de metode alternative de îmbunătăţire a unei afaceri, multe la limita legii. Un asemenea caz a fost descoperit de fiscul timişorean.

Este vorba de o „inginerie financiară”, aşa cum au numit-o chiar cei de la Finanţe, promovată de administratorul unei societăţi comerciale pentru eludarea bugetului de stat. În perioada 1 iulie 2005 – 31 octombrie 2006, societatea nu a avut salariaţi, iar in perioada 1 noiembrie 2006 – 31 martie 2007 a avut angajaţi cu contracte individuale de muncă. Pentru salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă din perioada 1 ianuarie 2007 – 31 martie 2007, societatea a calculat, a evidenţiat şi a virat la buget obligaţiile datorate şi nu s-au constatat deficienţe. Începând cu data de 1 aprilie 2007, aceste contracte de muncă au încetat, societatea încheind contracte de comision cu foştii salariaţi. Având in vedere faptul că începând cu data de 1 aprilie 2007, veniturile de natură salarială obţinute de angajaţi au fost transformate în venituri din activităţi independente, respectiv a fost schimbată natura acestor venituri, cu consecinţă directă asupra existenţei sau inexistenţei obligaţiilor de plată a unor contribuţii sociale, s-a procedat la analiza naturii acestor venituri. Conform celor constatate locul de desfăşurare al activităţii este in incinta societăţii, durata timpului de muncă este de opt ore (la fel ca şi în cazul contractelor de muncă), iar activitatea desfăşurată a fost exclusiv pentru societate. Din cele constatate de inspectorii fiscali a rezultat că nu sunt îndeplinite nici unul din criteriile care definesc existenţa desfăşurării unor activităţi independente de către persoanele in cauză. Activităţile au fost încadrate în criteriile care definesc activităţile dependente în baza cărora se obţin venituri de natură salarială. Inspectorii au concluzionat că veniturile obţinute în baza contractelor de comision, în perioada 1 aprilie 2007 – 31 mai 2008 sunt, în fapt, venituri de natură salarială rezultate din desfăşurarea unor activităţi dependente, drept pentru care agentul economic verificat datorează toate impozitele şi contribuţiile aferente veniturilor de natură salarială. Consecinţele fiscale ale „ingineriei financiare” constatate de inspectori a fost fraudarea bugetului de stat cu 123 de mii de lei (1,23 miliarde de lei vechi), reprezentând impozit pe venit din salarii şi restanţe la diferite bugete de asigurări sociale. La obligaţiile suplimentare constatate au fost calculate majorări de întârziere de 41 000 de lei, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale de 50 000 de lei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor