Finanţele au mai tăiat din impozitele pe lux

Finanţele au mai tăiat din impozitele pe lux
Deşi proiectul de modificare a Codului Fiscal trebuia adoptat de Guvern de mai bine de 10 zile, nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar pe site-ul ministerului de Finaţe a apărut o nouă variantă a proiectului.

A patra. Aceasta aduce noi impozite pentru agricultori, păstrează preţul de referinţă al ţigărilor şi introduce aşa-numita taxă pe scaun. În privinţa impozitelor pe lux, însă, se pare că Finanţele au renunţat la o parte din intenţii.

Impozitele propuse de noul şef al Finanţelor au suferit până acum 4 modificări. În acest ritm, există mari şanse să intrăm în anul 2006 fără să ştim exact valoarea impozitelor pe care le vom avea de plătit. Potrivit ultimului proiect, însă, Finanţele au mai taiat din impozitele pe maşini de lux şi locuinţe cu suprafeţe peste medie.

În noua formă, impozitul plătit pentru o maşină cu capacitate cilindrică de peste 3000 centrimetri cubi, va fi de 100 de lei noi pentru fiecare grupă de 200 de centimetri cubi sau fracţiune din aceasta, în loc de 150. Scade şi taxa pe motorete, scutere şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 de centimetri cub, de la 10 la 7 lei noi pentru fiecare grupă de 200 de centimetri cubi sau fracţiune din aceasta. În privinţa locuinţelor, dacă aceasta depăşeşte 150 de metri pătraţi, valoarea impozabilă se majorează cu câte 10 la sută pentru fiecare 150 de metri pătraţi sau fracţiune din aceştia.

Sebastian Vlădescu mai propune şi un impozit de 2 la sută aplicat pe întreaga valoare a tranzacţiilor imobiliare, în locul celor 10 procente percepute acum de stat pe profitul obţinut în urma vânzării. Pentru 2006, este prevăzut şi un impozit unic de 16 la sută asupra veniturilor din dobânzi, dividende şi din tranzacţiile cu acţiuni. Nici agricultuorii nu au scăpat de ochiul aprig al Finanţelor.

Li se pregăteşte un impozit de 2 procente care se va aplica pe sumele obţinute din vânzarea produselor agricole. De asemenea, este prevăzută şi o taxă de 30 de milioane de lei pentru autorizarea restaurantelor şi barurilor. Şi ultima formă a proiectului păstrează majorarea accizelor pentru ţigările ieftine şi include din nou impozitarea salariilor programatorilor.
Regulament de plasare a anunturilor