Final de proiect. Elevii din Varset si Timisoara au colaborat prin intermediul firmelor de exercitiu

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
Final de proiect. Elevii din Varset si Timisoara au colaborat prin intermediul firmelor de exercitiu
Economiile din Serbia şi România funcţionează puţin diferit, iar modul de utilizare a banilor se face în alt fel de circuite, este una dintre concluziile trase de elevii liceului Nikola Tesla din Vârşeţ, respectiv Ioan Slavici din Timişoara, care au participat la proiectul „Îndrumarea elevilor către formarea unor cariere de succes prin colaborare transfrontalieră”, finanţat prin Programul IPA de colaborare transfrontalieră. Cele două instituţii de învăţământ au înfiinţat mai multe firme de exerciţiu care, în ciuda diferenţelor de funcţionare ale business-ului din cele două ţări, au reuşit să colaboreze.

Final de proiect în colaborarea dintre liceele „Nikola Tesla” din Vârşeţ şi „Ioan Slavici” din Timişoara. Cele două au fost partenere în proiectul intitulat „Îndrumarea elevilor către formarea unor cariere de succes prin colaborare transfrontalieră”. Acesta a beneficiat de susţinere financiară din partea Uniunii Europene, prin Programul IPA, de colaborare transfrontalieră. Partener principal a fost liceul timişorean, care a avut alocat un buget de 49.800 de euro, din care 13% a fost asigurat de statul român, iar 2% de şcoala timişoreană, în timp ce alocarea pentru „Nikola Tesla” a fost de 33.200 de euro. Scopul principal al colaborării a fost crearea unor firme de exerciţiu, care să implice un număr de 30 de elevi de fiecare parte, care să descopere ce înseamnă o afacere şi cum se conduce aceasta. De asemenea, s-a urmărit colaborarea transfrontalieră dintre elevii, profesorii şi specialiştii din cele două ţări.

Proiectul IPA a fost finalizat în cursul zilei de miercuri. În total au fost realizate 10 vizite între parteneri, au fost elaborate şase metodologii de lucru cu copiii, au fost organizate şase workshop-uri şi un site interactiv, care conţine o bază de date referitoare la proiect. Fiecare dintre părţi a creat şi făcut funcţionale câte cinci firme de exerciţiu, unde elevii au fost patroni virtuali în diferite domenii de activitate, am aflat de la Lavinia Cernescu, reprezentanta părţii române în acest proiect.

De cealaltă parte, partenerul sârb a beneficiat din plin de iniţiativă, directorul şcolii din Vârşeţ spunând că firmele de exerciţiu ajută foarte mult la obţinerea de experienţă pentru elevii săi, în domeniul business-ului.

„E un program util pentru viaţă, le oferă elevilor perspective în viitor despre cum lucrează firmele din ambele ţări, despre cum se lucrează cu firmele. Cred că trebuia să dureze mai mult. Sper ca pe viitor să fie realizate proiecte noi de colaborare între cele două licee”, a declarat directorul şcolii Nikola Tesla, Zeljko Ivkovic.

Reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ au anunţat că doresc să menţină în continuare colaborarea şi că vor încerca semnarea unor noi asemenea parteneriate, care să aducă noi bani europeni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !