Festivalul veneţian de film debutează pe fondul protestelor din industria cinematografică italiană

Festivalul veneţian de film debutează pe fondul protestelor din industria cinematografică italiană
Festivalul de Film de la Veneţia îşi deschide, miercuri, cea de-a 66-a ediţie, cu proiecţia peliculei “Baaria” de Giuseppe Tornatore, într-o atmosferă marcată de tensiunile dintre lumea cinematografiei italiene şi guvernul condus de Berlusconi, care a decis să redusă drastic finanţările publice.

Producătorii şi regizorii de film au luat în calcul inclusiv boicotarea festivalului veneţian. “Am cunoscut întotdeauna manifestări de acest gen”, a spus directorul festivalului, Marco Müller, citat de presa de specialitate, încercând să atenueze efectele deciziei lui Berlusconi, deşi este obligat să organizeze evenimetul cu un buget mult redus şi cu un Palat al cinema-ului în şantier.

“Într-un fel sau altul, vom reuşi să ne facem înţeleşi. Nu avem nimic contra festivalului de la Veneţia, dar căutăm să atragem atenţia”, avertizează realizatorul  Mimmo Calopresti. Legea finanţelor pentru anul viitor prevede o sumă de 200 de milioane de euro pentru FUS (Fondurile unice ale spectacolului, care distribuie subvenţii pentru instituţiile din industria dansului, teatrul şi cinematografiei). “Situaţia este într-adevăr dramatică. De la începutul anului, comisiile însărcinate să ditribuie subvenţiile nu au deblocat nici un singur euro. Câteva filme care au primit un sprijin de la stat au început filmările, fără să ştie dacă le pot termina”, a declarat scenaristul Andrea Purgatori, unul dintre purtătorii de cuvânt ai protestatarilor.

În faţa mobilizării din cinematografie, 60 de milioane de euro au fost deblocate din fonduri destinate calamităţilor naturale. “Producţia italiană filmează 70 de filme pe an, dar foarte puţine ajung în sălile de cinematograf”, spune Caloprest, amintind că 50% dintre sălile de cinema din peninsulă au fost închide în ultimii ani. În aceste condiţii, producătorul pelicule “Baaria” nu se afla în sală, în seara de deschidere a festivalului veneţian de film.

În cadrul competiţiei oficiale a festivalului vor fi prezentate, în premieră, 23 de lung-metraje,selectate în urma vizionării a peste 4.000 de pelicule. Filmul “Baaria”, regizat de italianul Giuseppe Tornatore, va deschide ediţia de anul acesta a competiţiei oficiale. Pelicula, cu Monica Belluci, Michele Placido, Francesco Scianna şi Margareth Made în distribuţie, este o dramă epică, a cărei acţiune are loc în satul natal al regizorului din Silicia.

Ultimul documentar al lui Michael Moore, centrat pe criza economică, participă şi el în comptiţia pentru Leul de Aur, alături de  “El mosafer”, pelicula regizată de Ahmed Maher, fost ministru al culturii în Egipt, care îl are în distribuţie pe legendarul actor egiptean Omar Sharif. Prima operă cinematografică a creatorului de modă Tom Ford, “A Single Man”, ecranizarea unui roman de Christopher Isherwood, va concura la Festival, alături de “Bad Lieutenant: Port of Caall New Orleans”, filmul regizat de Werner Herzog, cu Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer şi Michael Shannon în distribuţie.

Filmul “Francesca” regizat de Bobby Păunescu, cu Monica Bârlădeanu în distribuţie, va deschide secţiunea Orizzonti.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia se va desfăşura între 2-12 septembrie.

Sursa: Newsin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor