Festivalul de orga de la Timisoara se incheie cu Bach

De Simona Popovici Donici
Festivalul de orga de la Timisoara se incheie cu Bach
Festivalul de orga de la Timisoara se incheie cu Bach
Ultimele două evenimente în cadrul Timorgelfest 2012 îi vor avea protagonişti pe organiştii Simona Friuscella, din Italia, şi Felician Roşca, directorul artistic al Festivalului internaţional de orgă de la Timişoara. Concertul de închidere al ediţiei va fi dedicat integral creaţiei lui Johan Sebastian Bach.

Organista Simona Friuscella (Italia) va oferi un recital de orgă miercuri, 17 octombrie 202, de la ora 20, la  orga din Domul Romano-catolic ( Piaţa Unirii, Timişoara).  Joi, 18 octombrie, ea  va susţine între orele 9-11, în sala Orpheum din Piaţa Libertăţii, o conferinţă în care îşi prezintă lucrarea de doctorat. Simona Fruscella este născută în Italia la Campobasso. A obținut Diploma de absolvire ca organistă la Conservatorul L. Perossi din Campobasso, la clasa profesorului F. Di Lernia. A participat ca studentă la numeroase clase de master ale unor prestigioși profesori precum: K. Schnorr, A. Vogel, P. Westerbrink, E. Viccardi, A. Sacchetti, G. Parodi, E. Bellotti, unde s-a specializat în literatura concertantă a renascentismului italian, în muzica romantică franceză și germană, precum și în arta improvizaţiei la clasa profesorilor F. Caporali și S. Rattini.  În anul 1998 a obținut o bursă de studii la Concursul internațional de orgă de la Vicenza, Italia. A fost invitată să susţină numerose recitaluri de orgă în festivaluri de renume realizate de centre cu orgi istorice din Italia, Elveţia, Anglia, Belgia, Austria, Germania, unde a concertat ca solistă sau în formații camerale. Este directorul Artistic al Asociației Internaționale de Artă și Cultură care organizează în mod regulat concerte de orgă și muzică de cameră în regiunea Molise din Italia. Interesată permanent de studiul și perfecționarea în arta muzicală, este angajată ca profesoară în domeniul muzicii în școlile publice din Italia. În prezent este înscrisă la o clasă de master în Muzicologie la Universitatea din Paris.

Închiderea festivalului va avea loc duminica 21 octombrie ora 19, cu un concert  susţinut de către organistul Felician Roşca, la noua orgă neobarocă din Biserica Adventistă  (str. Independenţei nr. 19, Timişoara).  Concertul şi conferinţa de prezentare a lucrărilor sunt dedicate integral creaţiei lui Johann Sebastian Bach. Felician Roşca este titularul clasei de orgă la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Muzică. După studiile absolvite la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti şi completate, concomitent, cu studii în particular sub îndrumarea maestrului organist Franz Xaver Dressler din Sibiu, Felician Roşca a obţinut cele mai înalte diplome de studii muzicale din România (Diploma de Licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Diploma de Doctorat la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj Napoca, precum şi Premiul I la Concursurile Naţionale din anii 1983 şi 1985). A aprofundat studiul orgii prin cursuri de măestrie cu Milan Schlechta la Praga şi Lehotka Gabor la Budapesta şi s-a specializat în muzică medievală cu Simon Peres la Paris. Muzician de carieră internaţională, el a susţinut concerte în marile oraşe din România şi a făcut turnee de concerte în SUA, Canada, Austria, Cehia, Germania, Rusia, Moldova, Belarus, Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Slovenia, Norvegia, Franţa etc. Ca muzicolog a scris studii şi volume importante în domeniul muzicii de orgă şi în arta  interpretativă organistică. Este directorul unor importante proiecte precum festivalul internaţional Timorgelfest sau proiectul de cercetare în domeniul construcţiei de orgi. Este preşedintele Societăţii Române de Imnologie.

Cu prilejul concertului de încheiere, se vor acorda diplome participanţilor la cursurile de master şi conferinţele susţinute de organiştii Jean Paul Imbert, Carolin Schuster Fournier, Jean Galard, Pierre Zevort, Simona Fruscella, Felician Rosca pe întreaga desfăşurare a festivalului Timorgelfest 2012.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor