Festivalul evreiesc iese la aer

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Festivalul evreiesc iese la aer
„Shalom Ierusalim” va avea loc în Piața Unirii, duminică 15 septembrie, între orele 10.00 și 22.00.

Orădenii sunt invitați să cunoască tradițiile și cultura iudaică. Ediția din acest an a Festivalului evreiesc „Shalom Ierusalim” va fi organizată, pentru prima oară, în Piața Unirii. Aici vor fi instalate mai multe corturi tematice, unde vor avea loc diverse activități: vânzări de carte (Editura Haseffer), tradiții și obiceiuri evreiești, preparate culinare evreiești, conferințe pe diverse teme de interes, precum și pictură pe ceramică și jocuri distractive.

Festivalul este prilejuit de Rosh Hasana (Anul Nou Evreiesc). Cu acest prilej, cei 700 de evrei din Oradea își vor prezenta obiceiurile specifice intrării în nou an evreiesc. Astfel, orădenii sunt invitați să deguste prăjiturile specifice sărbătorilor importante ale evreilor (Purim, Pesah, Hanukkah etc.).

„Prima versiune a festivalului a fost «Shalom Israel», dar am ales să-l botezăm altfel. Prin urmare, se va numi «Shalom Ierusalim» pentru că Ierusalimul este capitala eternă a Israelului, leagănul celor trei religii avramice-monoteiste. Vom avea un cort în care vor fi prezentate tradițiile și obiceiurile evreiești referitoare la luna Tishrei – ultima lună din calendarul evreiesc.

Anul Nou este o sărbătoare, indiferent de etnie și de religie. La evrei, de Anul Nou se pregătesc și se consumă dulciuri. Se spune că dacă mănânci dulciuri de Anul Nou, vei avea un an dulce, un an bun. La evrei și cei mai sărmani au un dulce, chiar dacă e un măr înmuiat în miere. De Anul Nou se fac prăjituri specifice”, a explicat Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreiești din Oradea.

În cadrul festivalului va fi lansat volumul semnat de dr. ing. Tiberiu Roth – „Evreu fără frontiere”. De asemenea, vor exista și corturi unde cei interesați își vor putea scrie propriul nume în ebraică pe hârtie ori să-și achiziționeze suveniruri din Israel sau obiecte din lut, personalizate cu simboluri iudaice. Pe parcursul festivalului vor fi amplasate food truck-uri unde pofticioșii își vor putea cumpăra preparate orientale.

Va exista și o zonă de conferințe pe diverse teme de interes, invitate fiind oficialități locale, dar și prim rabinul Comunității Evreiești din Oradea, Shraya Kav. Şi cei mici vor avea parte de un program variat – cu jocuri, pictură pe faţă, ateliere de creativitate cu ornamente florale sau pictură pe obiecte de ceramică.

Pe o scenă din Piața Unirii vor avea loc evenimente culturale și un program artistic complex: concerte, dansuri și muzică klezmer. Eveniment organizat de Comunitatea Evreilor Oradea, Federația Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic, American Jewish Joint Distribution (JDC) în parteneriat cu APTOR(Vizit Oradea), Primăria Oradea, Sinagoga Neologă Zion, Fundația Cartitatea și Jewish Community Center.

Programul festivalului:

11:00 Dansuri israeliene cu trupa OR Neurim I

12:00 Rock Filarmonica Oradea

12:15 Julius& Kati dans de societate

12:30 – 13:30 Check Sound Oradea Klezmer Band

13:00 – 15:00 Art Group Music

16:00 Alexandrina Chelu

15:45 Julius& Kati dans de societate

17:00 Dansuri israeliene cu trupa OR Neurim II

17:30 Astrid Muthu

17:45 CSU Oradea – demonstrație de gimnastică ritmică

18:00 Party Band

19:00 Cantor israelian Lipa Glanz

20:00 Corul Comunității Evreiești din Oradea ”Gyuri Vilan”

21:00 Oradea Klezmer Band cu invitați surpriză!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor