Festival de toaca la Giroc si Timisoara

Festival de toaca la Giroc si Timisoara
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului “În glas de toacă” a debutat marţi seara la Giroc. Cele 33 de toace care vor răsuna în cadrul acestui eveniment simbolizează vârsta lui Iisus Cristos când a fost răstignit pe cruce. Manifestarea continuă miercuri de la ora 18, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Tineri din întreg judeţul Timiş se întrec la festivalul de bătut toaca organizat pentru al cincelea an consecutiv, în Săptămâna Patimilor, la Giroc. Evenimentul se desfăşoară în acest an în zilele de 10 şi 11 aprilie la Grădina de vară din Giroc şi la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Programul manifestărilor a debutat ieri la Grădina de vară a Căminului Cultural din Giroc, de la ora 16, cu o Binecuvântare, urmată de un Concert de toacă susţinut de interpreţi şi coruri din judeţul Timiş. Astăzi manifestările se vor muta în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara, unde formaţia de percuţionişti din Giroc şi Corala Giroceana vor concerta de la ora 18. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu, Mitropolia Banatului, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă Timiş , cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş şi al Primăriei Giroc.

Despre toaca

Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătuta la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugaciune şi slujbă. Atât creştinii din lume, cât şi călugării, cunosc sunetul bătutului în toacă ce îi îndeamnă zilnic la rugăciune.

Toaca nu este o creaţie pur estetică sau culturală, ci ea este un text cuprins într-un act liturgic, este o rugăciune, este un mijloc de înaltare a omului la Dumnezeu. Cântecul toacei face legătura între pământ şi cer, între uman şi divin, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte.

Toaca este în fapt o bucată de lemn, lungă de doi-trei metri şi lata de 20-30 de centimetri. De cele mai multe ori, în capetele toacei de lemn se dau trei-patru găuri circulare, spre o mai bună rezonanţă a vibraţiilor produse de lovirea cu ciocănelele. Găsita în clopotnite sau în curţile bisericilor, fixată în două sfori, sau rezemată de tocul uşii bisericii, aceasta este bătută la începutul sfintelor slujbe, sau în cadrul procesiunilor, cu două ciocanele realizate tot din lemn.

Corina Eva

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !