Femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbaţii

femeie
femeie
BUCUREŞTI – Prof. Christoph M. Bamberger este directorul Centrului de Medicină Preventivă din Hamburg, Germania. Aflat în România cu ocazia lansării cărţii sale “Cum să trăim mult şi bine”, acesta ne-a vorbit despre cât de importantă este medicina preventivă pentru a avea o viaţă lungă şi sănătoasă.

– De la ce vârstă suntem “bătrâni”?
-Procesul de îm­bă­trâ­nire începe după vârsta de 30 de ani. Dacă până atunci dispunem de un program intern de prevenţie şi antiîmbătrânire, după această vârstă totul se modifică. Ne refacem mai greu după nopţile nedormite, cearcănele dispar mai lent, apar primele riduri, nu mai avem aceeaşi energie când facem sport.

După 45 de ani, creşte şi riscul apariţiei unor boli. La femei, îmbătrânirea celulară este mai accentuată între 40 şi 50 de ani, iar la bărbaţi între 50 şi 60 de ani.

– Zestrea noastră ge­netică influenţează îmbă­trânirea şi apariţia anumitor boli?
– Părerile sunt încă împărţite în ceea ce priveş
te tema îmbătrânirii. Nu pot da un procentaj exact al contribuţiei genetice, însă, în ultimii ani, acesta a fost corectat şi micşorat, situându-se în prezent între 20 şi 40%.

Se pare că există o diferenţă între a îmbătrâni şi a îmbătrâni foarte mult. Oricine poate ajunge la 80 de ani dacă aplică metode de prevenţie.
Pentru a atinge vârsta de 120 de ani, trebuie să ai gene bune. Cred însă că a trăi până la 100 de ani va fi o regulă în 50 de ani, dacă nu se va întâmpla ceva grav cu această planetă.

– Ce speranţe avem pentru a trăi mult şi bine?
– În primul rand, trebuie să fim responsabili pentru corpul nostru. Ştiu că nu suntem învăţaţi să mergem la medic decât când suntem bolnavi.
În Germania există în prezent o schimbare de paradigmă de la medicina curativă, către medicină preventivă.
Prevenţia este medicina secolului XXI. Asta presupune că trebuie să mergem la medic pentru a face nişte analize preventive. Însă trebuie să ne schimbăm şi stilul de viaţă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !